Zdravstvo u pandemiji
76

Izolatorij Opće bolnice u Sarajevu još nije spreman, šta se desilo s onim na Građevinskom fakultetu

B. R.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Izolatoriji su izuzetno važna karika u borbi protiv pandemije koronavirusa. Direktora Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" Ismeta Gavrankapetanovića pitali smo kada će biti u funkciji izolatorij u krugu ove zdravstvene ustanove, a ljekar Dragan Stevanović je govorio o potrebnim kapacitetima izolatorija za Kanton Sarajevo.
Sa KCUS-a je jutros saopćeno da je 88 pacijenata smješteno u izolatoriju Podhrastovi te da je to više od realnih kapaciteta. Uputili su apel da već danas u Kantonu Sarajevo treba otvoriti novi izolatorij.

Doktor Gavrankapetanović je ukazao na to da se izolatorij u krugu Opće bolnice još priprema i podsjetio je na njegov značaj.

"Počele su aktivnosti pod rukovodstvom Vlade Kantona Sarajevo, a uključen je i UNDP. Svaki dan se vrše pripremne aktivnosti. To će biti definitivno rješenje za Sarajevo. Veliki je to poduhvat i nije jednostavan, ali je odlična opcija za sistemsko rješenje", izjavio je za Klix.ba.

Prema njegovim riječima, sada je bitno naći dodatna rješenja kojima će se olakšati rad zdravstvenih radnika u izolatoriju.

"Mislim da su rješenja Vlade Kantona Sarajevo o tri lokacije koje se mogu staviti u funkciju odlična. Mi smo predlagali vaskularnu hirurgiju koja je tri godine zaključana i koliko znam od jučer traje preseljenje Pulmologije u tu zgradu", dodao je Gavrankapetanović.

Objasnio je zašto smatra da sama zgrada Opće bolnice ne bi smjela biti izolatorij.

"S obzirom na to da smo u proteklih nekoliko dana imali blizu 600 prijema u bolnicu i urađenih više od 400 operativnih zahvata zgrada Opće bolnice ne bi smjela biti izolatorij jer bismo time direktno ugrozili živote onih koji su operisani. Nova organizacija rada zahtjeva, i mi to s velikim naporima uspijevamo, da zbrinemo blizu 80 posto pacijenata koji traže bolničko liječenje. Učestvovat ćemo u svakom izolatoriju gdje Ministarstvo zdravstva i Vlada Kantona Sarajevo procijene da je najbolje", zaključio je.

Da bi ukazao na značaj Opće bolnice naveo je da su od 17. jula do jutros u sedam sati u ovoj zdravstvenoj ustanovi izvršena 1.993 pregleda, 579 prijema, 595 otpusta i više od 500 operacija.

"Sebija Izetbegović izmišlja toplu vodu"

Ljekar Dragan Stevanović se osvrnuo na tvrdnju direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebije Izetbegović da bi se izolatorij Opće bolnice trebao otvoriti već danas jer su kapaciteti izolatorija na Podhrastovima, kako je kazala, skoro popunjeni. Podsjetio je da je u KS već postojao još jedan izolatorij koji je rasformiran.

"Bio je izolatorij na Građevinskom fakultetu pa su ga ukinuli. Drugo, na KCUS-u postoji Klinika za infektivne bolesti koja bi u principu trebala raditi sav taj posao kako u svim drugim kliničkim centrima rade. Ali samo Sebija Izetbegović izmišlja toplu vodu. Ali, treba napraviti i taj izolatorij u Općoj bolnici da bi građani imali gdje doći, jer očito da su ovi sebe gore (op. a. KCUS) kapacitirali za od 80 do stotinu kreveta. Dalje od toga ni makac", naglasio je za Klix.ba.

Ukazao je na to da moraju postojati kadrovi, a to su, kako je istakao, klinike za infektologiju.

"Svi ostali pomažu. Gore (op. a. KCUS) ih je više od 3.000, a u Općoj bolnici blizu 700 - koliko znam. Ta halabuka je šuplja priča", dodao je.

Ponovio je da se mora pripremiti izolatorij i u Općoj bolnici ocijenivši da on osim epidemija može poslužiti i za druge namjene.

Onda se ponovo osvrnuo na izolatorij na Građevinskom fakultetu za koji je komandantica Civilne zaštite u KS Nihada Glamoč za Klix.ba ranije potvrdila da je rasformiran po ukidanju stanja prirodne i druge nesreće.

"Izolatorij na Građevinskom fakultetu se može brzo pripremiti. Prostor su adaptirali prije nekoliko mjeseci", podsjetio je Stevanović.

Poručio je da kapaciteti izolatorija za KS zavise od, kako je naveo, doktrine.

"Ja sam mislio da ćemo mi sve oboljele od koronavirusa držati u izolatoriju kao lakše bolesnike. Da ćemo ih monitorirati i procjenjivati. Time bismo postigli dvije stvari. Jedna je da ne hodaju po gradu, odnosno da ne krše samoizolaciju. Drugo, bili bi na oku medicinskih profesionalaca da se bolest ne bi komplikovala. Očito je da je doktrina drugačija - da se primaju samo srednje teški i teški bolesnici. Tako da mislim da bi stotinu dodatnih kreveta bilo dovoljno", ocijenio je.

Kako je rekao, činjenica da KS nema ministra zdravstva samo djelimično usporava sve ono što se poduzima u suzbijanju pandemije.

"Ali mislim da je ministrica zdravstva u KS posljednjih pet godina Sebija Izetbegović. Ona vedri i oblači, a svi ministri klepaju ušima. Tako da koga god izaberu bit će opet po istom principu, najvjerovatnije. Mislim da nema dovoljno jake ličnosti koja bi se svemu tome suprotstavila. Nema ni podršku u Vladi KS. Bitno je da postoji ministar zdravstva koji bi trebao biti komandant svih ovih dešavanja i koji bi trebalo da snosi političku i stručnu odgovornost za odluke. Ovako kada nemate ministra, odnosno imate ministra u sjeni, onda on ne snosi nikakvu odgovornost, pa onda niko ne odgovara za stanje u KS", zaključio je Dragan Stevanović u izjavi za Klix.ba.