Podhrastovi uskoro puni
63

Šta se desilo sa pričom o izolatoriju na Građevinskom fakultetu u Sarajevu

B. R.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Kantonalna vlast u Sarajevu je izbijanjem pandemije koronavirusa u martu ove godine dio zgrade Građevinskog fakulteta pretvorila u izolatorij, da bi danas najavila da će u septembru Opća bolnica Abdulah Nakaš dobiti izolatorij. Nadležne smo pitali zašto se formira izolatorij u Općoj bolnici ako je već formiran onaj u zgradi fakulteta.
Komandantica Civilne zaštite u Kantonu Sarajevo Nihada Glamoč u izjavi za Klix.ba odgovorila je na prethodno pitanje.

"Nakon što je ukinuto stanje prirodne i druge nesreće ja više nemam ovlasti kao komandantica. To je sada sve u nadležnosti kantonalnog Kriznog štaba na čijem je čelu doktorica Aida Pilav. Kada su privremeno ustupljene prostorije Arhitektonskog fakulteta imale su kapacitet od 150 mjesta. Međutim, kada je ukinuto stanje te prostorije su vraćene univerzitetu u prvobitnom stanju. Na Ministarstvu zdravstva i Kriznom štabu je da obezbijedi nove prostorije za izolatorij koji će biti trajnog karakter", objasnila je Glamoč.

Podsjećamo, izolatorij u zgradi Arhitektonskog i građevinskog fakulteta, koji se nalazi u blizini Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), napravljen je krajem marta ove godine - nedugo nakon izbijanja pandemije u svijetu. U nekoliko navrata pokušali smo kontaktirati Pilav da provjerimo da li se koristio ovaj izolatorij, ali do objavljivanja ovog teksta nije odgovarala na naše telefonske pozive.

Kantonalni premijer Mario Nenadić danas je posjetio Opću bolnicu Abdulah Nakaš gdje je najavio da će u ovoj bolnici biti formiran izolatorij. Obećao je da će se to desiti u septembru ove godine, a ako bude potrebe možda će početi raditi i ranije.

Nedugo poslije toga direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović upozorila je da će kapaciteti izolatorija ove zdravstvene ustanove na Podhrastovima biti uskoro popunjeni. Zato je apelovala da se Opća bolnica mora uključiti čim prije.

"Jedan pacijent je na respiratoru, a ostali su pod ozbiljnim medicinskim nadzorom. Ovim tempom će izolatorij na Podhrastovima biti popunjen u narednih 48 sati, jer trenutno Podhrastovi imaju kapacitet 85 kreveta, a mogu se napraviti uslovi za 100 kreveta, što bi se moglo popuniti uskoro", ukazala je Izetbegović.

Kako je kazala, Opća bolnica mora odvojiti kapacitet od 35-50 kreveta za srednje i teško oboljele od koronavirusa, a Zavod za javno zdravstvo KS treba da ubrza radove na bivšoj garnizonoj zgradi kako bi se napravio izolatorij za čitav Kanton Sarajevo.