Dom završio svoj posao
5

Izolatorij na Bjelavama još nije uspostavljen, Kapidžić kaže da čekaju Krizni štab KS

N. V.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
U drugom paviljonu Studentskog doma Bjelave bit će uspostavljen izolatorij za pacijente oboljele od koronavirusa. Izolatorij još uvijek nije spreman u potpunosti, no ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Faruk Kapidžić je kazao da je on svoj dio tu završio i da je sada red na Krizni štab Kantona Sarajevo.

Premijer KS Mario Nenadić je jučer održao sastanak sa predstavnicima javnozdravstvenih institucija u KS i JU Studentski centar na kom je postignut dogovor da privremeni izolatorij bude na Bjelavama. Zaključeno je da treba biti osposobljen u 24 sata, a ovaj prostor je pogodan zbog blizine UKC i Klinike Podhrastovi, kao i zbog dovoljno velikog prostora za ambulantna kola i transport pacijenata.

Rukovodilac dodatne djelatnosti Studentskog centra Bjelave Esmir Opardija je rekao da su sobe drugog paviljona pripremljene i stavljene na raspolaganje još jutros, dok je Kapidžić poručio da je ostatak posla na Kriznom štabu KS, odnosno da su "oni sada na potezu" i da trebaju uspostaviti osoblje.

Također, ministar je rekao da ne zna koliko će vremena za to biti potrebno Kriznom štabu te da postoje neke nesuglasice organizacijske prirode.

Ukoliko govorimo o sobama one su pospremljene i očišćene, ali u njima još uvijek nema nikakve medicinske opreme.

Opardija koji je rukovodilac Centra je kazao kako se i on i studenti nadaju da će izolatorij biti tu privremeno jer studenti se moraju 15. septembra vratiti u svoje sobe.

Ministar Kapidžić je još kazao da izolatorij na Građevinskom fakultetu ne dolazi u obzir jer je taj prostor "poprilično neuslovan" i da su ga rasformirali prije dva mjeseca kada su mislili da će se epidemiološka situacija smiriti. Tada je uspostavljen za svaki slučaj, no kasnije su kreveti sklonjeni i prostor je osposobljen za potrebe Fakulteta.