Bombardier Challenger
83

Iznad Bosne i Hercegovine ponovo kruži jedan od najsofisticiranijih američkih špijunskih aviona

F. H.
Screenshot: Flightradar
Screenshot: Flightradar
Trenutno iznad Bosne i Hercegovine već duži vremenski period kruži špijunski avion Bombardier Challenger 650 poznat kao Artemis koji američka vojska koristi za prikupljanje podataka. Avion je u privatnom vlasništvu, ali ga vojska iznajmljuje za svoje potrebe.

Avion je poletio iz rumunske Constante koja se nalazi na obali Crnog mora, i gdje je smješten zbog agresije na Ukrajinu. Od početka ruskog napada avion je obavio na stotine letova u blizini zaraćenog područja.

"Ovi avioni mogu vidjeti jako daleko kada lete na 40.000 stopa (oko 12 kilometara)", rekao je za web-stranicu Defensone Mike Chagnon, zamjenik predsjednik Leidos Defence Group.

Koncept iza ovog špijunskog aviona uvelike se razlikuje od slušanja neprijateljskog brbljanja na bojnom polju i umjesto toga omogućuje vojsci praćenje sofisticiranih komunikacija iz neprijateljskih nacionalnih država na sigurnoj udaljenosti, piše Robbreport.com.

Avioni sudjeluju u Sistemu visoke preciznosti otkrivanja i iskorištavanja (HADES) američke vojske, strategiji za prikupljanje visokoletećih obavještajnih podataka. Ideja je zamijeniti trenutne turbopropelere koji su korišteni u sukobima u Afganistanu i Iraku u potrazi za bombama uz cestu i pobunjenicima s naprednijom, manje ranjivom avionskom tehnologijom.

Nije poznato zašto avion trenutno leti, ali ranije su izviđački letovi vezani za potrebe misije EUFOR Althea te je zabilježen let aviona italijanskih i rumunskih zračnih snaga. EUFOR-u za misije iznad Bosne i Hercegovine nije neophodno da dobije bilo kakvu dozvolu organa Bosne i Hercegovine.

Ipak sposobnosti Bombardiera su takve da njegov let iznad Bosne i Hercegovine teoretski može služiti za prikupljanje informacija iz Srbije.