Smješteni u centar Lipa
0

Izmješteno 255 migranata sa četiri lokacije na području grada Bihaća

N. O.
U ranim jutarnjim satima Služba za poslove sa strancima preduzela je operativne aktivnosti usmjerene na kontrolu kretanja i boravka migranata na području grada Bihaća na četiri lokacije: Žegarsko polje, Debeljača, lokacija u blizini Kantonalne bolnice i nogometnog stadiona Jedinstvo, a gdje su se migranti okupljali i boravili u improvizovanom smještaju.

Inspektori Službe za poslove sa strancima su na pomentim lokacijama zatekli 255 migranta, u najvećem broju državljana Pakistana i Afganistana, te je izvršena njihova relokacija, smještaj i zbrinjavanje u privremeni prihvatni centar LIPA. Trenutno se provode aktivnosti medicinskog pregleda, identifikacije i registracije istih, te smještaj u preventivni izolacijski dio privremenog prihvatnog centra LIPA.

Aktivnosti su provedene u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a USK-a, te uz podršku medicinskog tima humanitarne organizacije SOS Bihać.

Tokom provođenja ovih aktivnosti pronađen je određen broj maloljetnika bez pratnje o čemu je odmah obaviješten Centar za socijalni rad grada Bihaća radi pokretanja procedura određivanja starateljstva i njihovog daljeg smještaja i zbrinjavanja.

Provođenje navedenih aktivnosti je nastavak koordinacije Službe za poslove sa strancima sa lokalnim vlastima u cilju što boljeg upravljanja migracijskim procesima na području Unsko-sanskog Kantona, te će se ovakve aktivnosti nastaviti kontinuirano provoditi u narednom periodu.