Nevjerovatno
41

Izmjene zakona: Nastavnici u KS zbog narušenog psihofizičkog zdravlja mogu dobiti i otkaz

Klix.ba
Prijedlog izmjena zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju u Kantonu Sarajevo donosi brojne izmjene u nastavi, ali i općenito odgojno-obrazovnom radu. Jedna od novosti kada je riječ o statusu prosvjetnih radnika odnosi se na uručivanje otkaza radniku za kojeg se utvrdi da mu je narušeno psihofizičko zdravlje, a škola nema adekvatan zamjenski posao.

Naime, u članu 88. Prijedloga izmjena zakona, koji se odnosi na detalje o zasnivanju radnog odnosa, zbrinjavanje radnika i prestanak radnog odnosa detaljno se obrazlaže postupak u slučaju kada je utvrđena narušenost psihofizičkog zdravlja kod radnika.

Tako se navodi da će u slučaju osnovane sumnje da je narušeno psihofizičko zdravlje radnika direktor škole nakon pribavljenog mišljenja sindikata uputiti školskom odboru prijedlog za upućivanje radnika na ocjenu sposobnosti o radu.

Ukoliko školski odbor direktorov zahtjev usvoji kao opravdan može donijeti odluku da se radnik pošalje na ocjenu sposobnosti o radu. Dalje se obrazlaže da ukoliko radnik odbije postupiti po odluci školskog odbora, automatski slijedi otkaz radniku i to zbog nedoličnog ponašanja.

U stavu 17 navodi se da će, ukoliko se utvrdi da radnik nije u stanju uredno izvršavati obaveze u odgojno obrazovnom radu zbog trajno narušenog psihofizičkog zdravlja, radniku biti ponuđeni odgovarajući poslovi prema preostaloj radnoj sposobnosti.

"Ako škola nema odgovarajuće poslove, radniku će biti otkazan ugovor o radu zbog lično uvjetovanih razloga", navodi se u prijedlogu izmjena zakona.

Zakon nije precizno definisao šta to konkretno znači u praksi, na koju vrstu bolesti radnika se to može odnositi, ali je jasno da ukoliko određena komisija ili ljekari potvrde da je radniku narušeno psihofizičko zdravlje, a škola nema adekvatan zamjenski posao, prosvjetni radnici mogu dobiti otkaz.