BiH
5

Izmjenama zakona RTRS uvodi drugi televizijski program

FENA
Vlada Republike Srpske (RS) utvrdila je danas izmjene i dopune Zakona o Radio-televiziji RS-a, kojima su preciznije definisana prava i obaveza Narodne skupštine prema javnom servisu tog bh. entiteta.

Izmjenama i dopunama Zakona, između ostalog, propisuje se da u okviru Izvještaja koji RTRS podnosi entitetskom parlamentu najmanje jednom godišnje o svojim programskim aktivnostima, zajedno s finansijskim izvještajem, uključujući izvještaj o reviziji finansijskog poslovanja, dostavi i izvještaj o radu Programskog savjeta, saopćeno je iz Vlade RS-a.

Ovim izmjenama i dopunama Zakona daje se i mogućnost otvaranja drugog televizijskog programa, budući da Radio-televizija RS-a posjeduje produkcijske i kadrovske kapacitete za pokretanje drugog programa.

Na sjednici u Banjoj Luci Vlada RS-a usvojila je Informaciju o prijedlogu saradnje sa razvojnim programom Ujedinjenih nacija (United Nations Development Programme –UNDP) u okviru provođenja Strategije za borbu protiv korupcije u RS-u za period 2013-2017. godine i Akcionog plana za provođenje te strategije.

Aktivnosti predviđene projektom uključuju uspostavljanje platforme za dijalog, saradnju i koordinaciju između partnerskih institucija i ostalih relevantnih subjekata, pružanje stručne i tehničke pomoći, te provođenje obuka i institucionalizaciju mehanizama za borbu protiv korupcije.

Odobrena su i sredstava JP "Protivgradna preventiva RS-a“ a.d. Gradiška u ukupnom iznosu od 2.200.000 KM i to na ime podrške preventivnim mjerama radi sprečavanja i ublažavanja elementarne nepogode - grada, za nabavku raketa i ostalih materijalno tehničkih sredstava 600.000 KM i modernizacija sistema protivgradne odbrane, za izmirenje obaveza po kreditima 1.600.000 KM.