{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izmijenjena optužnica protiv Lijanovića i Šakića, opisani detalji davanja novca

F
16.8.2017. u 14:20
7
28
Izmijenjena optužnica protiv Lijanovića i Šakića, opisani detalji davanja novca
7
Izmijenjena optužnica protiv Lijanovića i Šakića, opisani detalji davanja novca
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Kantonalno tužilaštvo u Tuzli izmijenilo je optužnicu protiv Jerka Ivankovića-Lijanovića i Stipe Šakića kojom se terete za zloupotrebu položaja prilikom isplata poticaja.
Tužioci Dalibor Bingas i Anela Garčević su pojasnili da se izmjenama ne uvode nova krivična djela, ali su detaljnije opisani detalji vezani za davanje novca od poticaja, na osnovu iskaza svjedoka.

Kako su rekli tužioci, u jednom od slučajeva, Suad Čamdžić, nekadašnji savjetnik Lijanovića, kontaktirao je Sulejmana Selimovića, vlasnika firme “Voćar piramida” iz Visokog. Nakon što je pristao dati pola novca, Lijanović je potpisao nalog da se firmi "Voćar piramida" isplati poticaj od 127.730 maraka, a nakon čega je Selimović Čamdžiću u restoranu “Kulin dvor” u Semizovcu, lično u gotovini isplatio 63.865 maraka.

U izmjenjenoj optužnici je navedeno da su posrednici, koji su uzimali novac, zadržavali 10 posto, dok je ostali novac išao Lijanoviću.

Optuženi su kazali da su shvatili izmjene, te da će se o njima izjasniti na narednom ročištu.

"Da nije tužno, bilo bi smiješno", kazao je Lijanović

Ivanković Lijanović je optužen zajedno s nekadašnjim savjetnikom Šakićem za zloupotrebu položaja i ovlaštenja u vezi s nezakonitostima prilikom dodjele poticaja poljoprivrednicima na području Tuzle i Federacije BiH u periodu od 2011. do kraja 2014. godine.

U tom predmetu su bili optuženi i Mersed Šerifović, nekadašnji zastupnik u Skupštini Tuzlanskog kantona i Suad Čamdžić, bivši savjetnik, ali su oni nakon potpisivanja sporazuma o priznanju krivice osuđeni na po dvije i po godine zatvora.

U optužnici se navodi da su Lijanovićevi pomagači obavještavali privrednike, koji imaju pravo na dodjelu poticaja, kada će biti raspisani javni pozivi. Potom, oni su garantovali dobijanje novca ukoliko se privrednici obavežu da će polovinu novca vratiti saradnicima ministra Lijanovića.

Nastavak suđenja je planiran za 14. septembar, javlja BIRN-Justice Report.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: