Čišćenje obala Modraca
0

Izletište Kiseljak spremno za 1. maj

Sarajevo-x.com
Akcija čišćenja dijela obale jezera Modrac je uspješno završena. Zahvaljujući entuzijazmu zaljubljenika čiste prirode ova lokacija, koja je zbog velike količine otpada ranije bila markirana crvenom bojom, ovom akcijom je dovedena u "zeleno".

Uz Centar za ekologiju i energiju, obalu jezera, su čistili učenici OŠ "Kiseljak", mještani i predstavnici Mjesne samouprave Kiseljak, Odred izviđača "Duga", Aktiv mladih Kiseljak, predstavnici romskih udruženja i predstavnici Novog ekonomskog pokreta, a raduje i činjenica da se odazvao i veliki broj drugih mladih volontera.

Očišćeno je par kilometara obale, a bilans ove dvodnevne akcije čišćenja je preko 350 kesa od po 100 litara prikupljenog smeća.

Izuzetno veliki doprinos u akciji čišćenja dala je Služba za komunalne poslove mjesnih zajednica i JKP "Komunalac", a na očišćenom dijelu obale, Centar za ekologiju i energiju, je postavio 10 klupa, pet stolova, 10 kanti za smeće i informativnu tablu.

Volonteri građanima preporučuju da prvomajske praznike provedu na Kiseljaku, sada čistom dijelu obale jezera Modrac, mjestu za koje kažu da je kao stvoreno za porodične izlete, ali i apeluju da otpad i smeće odlože na za to predviđena mjesta i tako daju doprinos na očuvanju i zaštiti okoliša.