Zastupnički dom
10

Izjašnjavanje o SDA-ovom Prijedlogu izmjena Zakona o krivičnom postupku po hitnoj proceduri

Piše: Er. M.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Zastupnički dom PSBiH prihvatio je da razmatra Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku BiH po hitnom postupku, a čiji je predlagač šef Kluba zastupnika iz SDA u Zastupničkom domu PSBiH Amir Fazlić.

Državni parlamentarci trebali bi do kraja mjeseca izmijeniti Zakon o krivičnom postupku BiH čije je odredbe Ustavni sud BiH proglasio neustavnim. Međunarodna zajednica ranije je upozorila kako će državni pravosudni organi biti spriječeni da sprovode istrage ukoliko Ustavni sud BiH stavi van snage sporne odredbe.

Iz Delegacije Evropske unije u BiH ranije je saopćeno da su izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku BiH neophodne kako bi se provela odluka Ustavnog suda BiH koja zahtijeva strožiji pravni režim, tj. korištenje i kontrolu posebnih istražnih radnji u krivičnim postupcima.

Državni parlamentarci na današnjoj sjednici odbili su zahtjev šefa Kluba HDZ-a BiH Nikole Lovrinovića da se Zastupnički dom PSBiH izjasni o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku BiH čiji je predlagač Ministarstvo pravde BiH.

Zastupnici su odbili ovaj prijedlog s obzirom na to da je prijedlog ministra pravde BiH Josipa Grubeše naišao na oštre reakcije međunarodne zajednice koja je poručila kako tekst predloženog zakona nije usklađen s međunarodnim standardima.