BiH
83

Izgradnja škola na Aneksu i u Dobroševićima napreduje i tokom zime

Klix.ba
Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić obišao je sa saradnicima gradilišta u naseljima Aneks i Dobroševići, gdje je u toku izgradnja dvije osnovne škole na području općine.

Radi se o velikim i najprioritetnijim projektima za Općinu u oblasti obrazovanja, odnosno izgradnji nove škole u naselju Aneks, gdje djeca pješače do škole i po nekoliko kilometara saobraćajnicom koja nema trotoar, i dogradnji škole u Dobroševićima, jednoj od najopterećenijih škola u Sarajevskom kantonu.

Realizacija ovih višemilionskih projekata, čija će izgradnja trajati između dvije i tri godine, od velikog je značaja za stanovnike Novog Grada, ali i za naše građevinske firme koje angažuju građevinsku operativu i upošljavaju radnike, što se pozitivno odražava i na privredni život u našoj općini.

Iako je zima i još nije nastupila građevinska sezona, radovi na izgradnji školskih objekata napreduju. Kada je u pitanju izgradnja škole na Aneksu, nekoliko mjeseci radovi su se odvijali sporije nego u Dobroševićima obzirom da se moralo raditi izmještanje lokalnog puta i dijela instalacija, tako da se radovi sada odvijaju planiranom dinamikom.

Nakon što je završena izgradnja potpornog zida koji je izgrađen radi stabilizacije terena, započeta je izgradnja temelja za novi školski objekat, a radnici firme Unigradnja vrše armirano-betonske radove, dok se u Dobroševićima jučer radilo betoniranje prve ploče na objektu.

Vrijednost projekta izgradnje škole na Aneksu, koju zajednički finansiraju Kanton Sarajevo i općine Novi Grad Sarajevo i Novo Sarajevo iznosi oko 3,5 miliona konvertibilnih maraka.

Dogradnju škole u Dobroševićima sufinansiraju Općina Novi Grad Sarajevo, uz donatorska sredstva kuvajtske firme Ardh Aljazeera i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo. Ukupna vrijednost projekta iznosi 2,1 milion konvertibilnih maraka, saopćila je Pres služba Općine Novi Grad.