BiH
377

Izgradnja puta Foča-Šćepan Polje: Moderna saobraćajnica od 79 miliona eura gradit će se novom trasom

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Saobraćajnica Foča-Šćepan Polje, koja je dio magistrale Sarajevo-Podgorica, konačno će biti uređena prema savremenim standardima. Projektom, koji su predstavili članovi Delegacije EU u BiH i projektantskog konzorcijuma Institut za građevinarstvo iz Banje Luke - AECOM, predviđena je izgradnja moderne saobraćajnice.

Gradnja puta koji je dug 20,5 kilometara koštala bi 79 miliona eura. Predviđeno je da se na prvih 5,5 kilometara, do mjesta Kopilovi, radi rekonstrukcija postojećeg puta, a preostalih 15 kilometara do granice s Crnom Gorom bi bilo izgrađeno novom trasom završno s novi mostom na rijeci Tari.

Put će se graditi na veoma zahtjevnom terenu. Imat će 15 mostova, od čega 14 vijadukta ukupne dužine dva kilometra i osam kilometara potpornih zidova. Imao bi tri trake.

"Za nas je ovaj put od izuzetne važnosti jer godinama je ovo jedan od problema na koji se ukazuje. Sramota je da jedan magistralni put na toj dionici međudržavne granice bude u tako lošem stanju. Bilo je velikih saobraćajnih nesreća i mislim da je krajnje vrijeme da se taj put uradi", rekao je za Klix.ba načelnik Opštine Foča Radisav Mašić.

Istakao je kako će ovaj put, ne samo otvoriti komunikaciju među ljudima, već i transport roba.

Interese za ulaganje u ovaj put iskazala je Evropska unija, a sada je na državama BiH i Crnoj Gori da pokažu isto interesovanje kako bi dobili novac. Istaknuto je kako je veoma bitno da je ovaj put, zbog kritičnog stanja u kojem se nalazi, upisan u registar prioritetnih evropskih koridora, što će olakšati dobijanje povoljnih kreditnih sredstava.

Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba

Podsjetimo, na ovoj dionici se dogodila i teška saobraćajna nesreća u kojoj su poginule tri osobe. Autobus, koji je prevozio državljane BiH i Crne Gore, sletio je s puta u januaru 2015. godine. Tada je naređena rekonstrukcija dijela puta u kojoj je bila uključena rekonstrukcija horizontalnih krivina na pojedinim mjestima, sanacija kosina nasipa, postavljanje odbojnih ograda, produžetak propusta, izrada rigola i podrigolskih drenaža, te poboljšanje odvoda.