BiH
0

Izgradnja osnovne škole na Aneksu prioritet u Kantonu Sarajevo

FENA
Sporazum o sufinansiranju izgradnje prve faze objekta osnovne škole na Aneksu, čime će se steći uslovi za pokretanje provođenja procedure javne nabavke za odabir najpovoljnijeg izvođača radova, bit će potpisan u ponedjeljak u Sarajevu.

Sporazum će potpisati načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Damir Marjanović, načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo i direktorica Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Ljiljana Pelidija.

Prvu fazu implementacije projekta zajednički finansiraju općine Novi Grad Sarajevo i Novo Sarajevo novčanim sredstvima u iznosu od po 250.000 KM te Kantonalno ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade sa 500.000 KM.

"Radi se o jednom od najprioritetnijih objekata u Kantonu, kada je u pitanju gradnja novih školskih objekata. Veliki broj djece koja žive na ovom području svakodnevno pješači do škole nepristupačnom cestom, a ranijih godina je bilo i nekoliko slučajeva gdje su djeca smrtno stradala", kazao je Efendić.

Urađen je elaborat o opravdanosti, kojim je potvrđeno da na ovom mjestu postoji opravdanost za gradnju školskog objekta.

Zemljište je u vlasništvu Općine Novi Grad Sarajevo, a također, urađena je i projektna dokumentacija te srušen stari objekat nekadašnjeg zatvora, koji se nalazio na mjestu gdje će se graditi škola.

Načelnik Efendić i ministar Marjanović, potpisat će i Sporazum o sufinansiranju dogradnje Osnovne škole ''Dobroševići'' u Dobroševićima.

Općina će pripremiti tendersku dokumentaciju za provođenje javne nabavke za odabir najpovoljnijeg izvođača radova, nakon čega će uslijediti radovi.

Po riječima Efendića, dogradnja osnovne škole u Dobroševićima je prioritet, jer je u tom naselju prisutan konstantan rast broja učenika. Nastava se odvija u dvije smjene i međusmjeni.

Za proširenje škole iz ovogodišnjeg općinskog budžeta obezbijeđeno je 250.000 KM, dok će nadležno ministarstvo sufinansirati projekat sa 500.000 KM.

Potpisivanje sporazuma je u Općini Novi Grad Sarajevo u 12 sati, a planiran je i odlazak na lokacije gradnje i dogradnje škola.