Teško stanje u tuzlanskom azilu
0

VIDEO / Izgladnjeli psi jedu leševe uginulih životinja

Sarajevo-x.com
U tuzlanskom azilu smješteno je blizu 250 pasa, međutim o ovim životinjama općinske vlasti ne brinu, tvrde građani Tuzle. Stanje se još više pogoršalo u posljednjih nekoliko dana kada je zbog snježnih padavina prilaz azilu u potpunosti onemogućen. Psi su izgladnjeli, a nekoliko njih je već uginulo.

"Općina Tuzla dozvoljava da azil u proteklih deset godina radi mimo ikakvih zakonskih i moralnih obaveza. U tom periodu u azilu su psi preživljavali isključivo zahvaljujući volonterima koji su se snalazili na razne načine kako bi spasili pse. Posao koji bi trebala da obavlja Općina Tuzla, odnosno Služba za komunalne poslove, prebačen je ljudima koji nisu ni osposobljeni za rad", kazao je Haris Delić koji je uputio e-mail redakciji portala Sarajevo-x.com upozoravajući na alarmantnu situaciju u tuzlanskom azilu.

On je dodao i to kako svakog dana sve veći broj pasa pristiže u azil, a kapacitet je već popunjen. Tu su smještene i povrijeđene i zaražene životinje koje predstavljaju veliku opasnost za volontere koji rade u azilu.

"Dešava da neki psi hodaju van azila i doslovno otkopavaju leševe i jedu pse koji su uginuli i ostavleni pored azila. Općina za rad azila godišnje izdvaja blizu 7.000 KM što je ispod minimuma, ako uzmemo u obzir da azil broji preko 200 pasa i još k tomu u ovu cijenu je uključena i isplata radnika. Azil radi bez struje i vode, čime se krši Zakon o zaštiti životinja", istakao je Delić, dodajući kako su nekoliko puta pokušavali stupiti u kontakt sa direktorom veterinarske stanice u Tuzli, Jasminom Ferizbegovićem, međutim on nije htio razgovarati.

Također, Delić je dodao i to da u proteklih deset godina, koliko azil i postoji, niti jedan veterinarski inspektor nije posjetio pse koji borave u azilu.