Šehidska porodica
455

Izetbegovićevih 200 KM stiglo do zeničke porodice: Nama je potrebno mnogo više

Piše: E. M.
Bakir Izetbegović u razgovoru s Mejrom Begić (Foto: 072info.com) (Foto: E. M./Klix.ba)
Bakir Izetbegović u razgovoru s Mejrom Begić (Foto: 072info.com) (Foto: E. M./Klix.ba)
Priča o 200 KM koje je Bakir Izetbegović poslao zeničkoj porodici u izuzetno teškoj situaciji, popularna je proteklih dana u bh. i regionalnim medijima. Ekipa portala Klix.ba pronašla je porodicu Mešković kojoj je uručeno 200 KM, ali i 73-godišnju Mejru Begić koja je Bakira izetbegovića upoznala o teškoj situaciji ove šehidske porodice i kojoj je taj novac samo kratkoročna pomoć u državi u kojoj nemaju posao ni bilo kakvu pomoć.

Porodica Mešković živi u mjestu Gornja Zenica, u okolini Zenice, u izuzetno teškim uvjetima. Njima je tih 200 KM kratkroktajna pomoć, oni žele posao i uslove da sami sebi osiguraju bolju budućnost.

Nažalost, mnogo je porodica u BiH kojima je potrebna pomoć ili posao kako bi sami mogli privređivati i kako ne bi morali moliti da im se osigura bolje sutra. Ne traže ti ljudi da im neko "zamaže oči" donacijom od nekoliko stotina KM koja im neće riješiti dugoročno ništa. Kupit će brašno i ulje, napraviti jedan ručak i opet se vratiti na isto, u borbu za život.

Razgovarali smo s Nerminom, najmlađim sinom poginulog borca Mirsada Meškovića koji zajedno s dvojicom braće Hazimom i Samirom te bolesnom majkom živi u kući koja nije njihova.

Mešković: Kao šehidska porodica nikad nismo dobili ništa

U razgovoru za Klix.ba Nermin je izjavio kako nije znao da će se njegova komšinica Mejra zauzeti za njih kod člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića. Njen gest je iznenadio i njega i njegovu majku, a 200 KM je na adresu Meškovića stiglo za Nerminov rođendan.

"Nisam znao da će to uraditi. Došla je navečer do kuće i donijela 200 KM ne rekavši od koga ih je dobila. Ja sam ponosan što imam takvu komšinicu jer ako država ne vidi ovu našu situaciju, ima ko vidi", govori Nermin na početku razgovora te dodaje:

"Moj otac je dao život za ovu državu, a mi kao četveročlana šehidska porodica, koja živi od 380 KM, nismo od države dobili ništa. U Zenici ima šehidskih porodica koje su dobile stanove, poticaje i to više puta, a mi nemamo ni svoj krov nad glavom, već živimo u djedovoj kući koja je u vlasništvu više osoba".

Nermin Mešković (Foto: E.M./Klix.ba)
Nermin Mešković (Foto: E.M./Klix.ba)

Nermin i njegova starija braća Hazim i Samir više puta su konkurisali za poslove u privatnim firmama, a posljednju aplikaciju Nermin je poslao firmi Euroasfalt od koje još uvijek nije dobio odgovor.

"Ja bih radio bilo šta, čak sam tražio i poticaj za plastenik, jer jedino što moja porodica ima je zemlja pa sam je htio iskoristiti. Međutim, ni za to nisam dobio novac, a kako je Mejra prenijela, nakon događaja ispred džamije premijer Galijašević je rekao da će se pobrinuti za nas. Ja zaslužujem posao u državnoj firmi pa radio i kao portir jer moj otac je dao život za ovu državu. Međutim, želim raditi bilo šta, samo kako bismo imali koliko-toliko normalan život", pojašnjava naš sagovornik.

Begić: Teško mi je gledati nepravdu

Begić je u izjavi za Klix.ba izjavila kako je ogorčena zbog načina na koji je prenesena informacija o njenom apelu za porodicu Mešković, a na ovaj potez ze odlučila jer je svjesna teške situacije u kojoj se porodica Mešković nalazi.

"Uradila sam to jer mi je teško. Znam kako im je jer sam i ja ostala bez oca u ratu i vrlo dobro znam mutne radnje po Zenici gdje se po boračkim udruženjima zapošljavaju sinovi i kćerke, a ne djeca šehida. Kome god sam rekla u udruženjima da ova djeca ne rade, govorili su da ne rade ni njihova. Svi znaju za njih, oni nemaju ništa, a njih trojica spavaju u devet kvadrata kuće koja nije njihova", govori Begić za Klix.ba.

Mejra Begić u razgovoru s Bakirom Izetbegovićem (Foto: E.M./Klix.ba)
Mejra Begić u razgovoru s Bakirom Izetbegovićem (Foto: E.M./Klix.ba)

U nastavku razgovora pojašnjava da je u Izetbegovićevom glasu osjetila krivnju i da mu je bilo teško zbog situacije porodice Mešković. Danas je s Nerminom bila kod gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića, premijera ZDK Miralema Galijaševića i u centrali SDA, a svi su iskazali spremnost da pomognu porodici Mešković.

"Ja nisam znala za njih do unazad dvije godine. Muhamed Begagić je bio komandant njihovom ocu kojem nije došao na dženazu i nikada nije obišao ovu porodicu. Meni su rekli da u Zenici ima 12 funkcija na kojim radi, a nikada ništa nije uradio za ovu djecu", zaključila je Begić u razgovoru za Klix.ba.

Porodici Mešković možete pomoći i vi, a Nerminov kontakt broj je 061 811 176

Podsjetimo, nakon sastanka u zgradi Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) koji je održan u petak u Zenici, Izetbegović je pod policijskom pratnjom došao na džuma-namaz u Sultan Ahmedovu džamiju. Policijska pratnja i sirene privukle su pažnju građana Zenice koji su u prvim redovima Sultan Ahmedove džamije napravili mjesto za Izetbegovića, a kasnije su iskoristili i priliku da se fotografišu s njim.

Nakon klanjanja džuma-namaza, pred džamijom ga je sačekala 73-godišnja Mejra Begić koja je stala ispred njega i obratila mu se u ime komšija, porodice Mešković.

Begić je kazala kako je njen komšija poginuo na Vozući, a da su iza njega ostala trojica sinova koji su nezaposleni i imaju bolesnu majku.

Nakon što je saslušao Begić, Izetbegović je stavio ruku u svoj džep i izvadio novčanik iz kojeg joj je dao 200 KM te zamolio Begić da novac uruči porodici o kojoj mu je govorila s obzirom na to da zbog protokola nije mogao sam da im uruči novac.