Naselje Jezero
1k

Izetbegović, Zolj, Ajnadžić i Hulusić otvorili novu cestu kod sarajevskog porodilišta

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić, premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj, generalna direktorica UKCS Sebija Izetbegović, te direktor Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Mirza Hulusić otvorili su novu cestu na Jezeru.

Riječ je o saobraćajnici koja prolazi pored Klinike za ginekologiju i porodiljstvo na Jezeru i povezuje ceste od stadiona na Koševu do naselja Slatina i Kromolj.

"Dijelim zadovoljstvo sa prisutnim građanima zbog završetka ovog projekta koji predstavlja život za ovaj kraj. Ovdje je trebalo prvo sanirati ogromno klizište gdje je glavnu ulogu preuzeo Zavod za izgradnju KS. Općina Centar je za tu namjenu izdvojila 970.000 KM, dok smo za realizaciju kompletnog projekta sa izgradnjom nove saobraćajnice ukupno iz budžeta izdvojili 1.350.000 KM. Zahvalan sam građanima koji su ustupili dio svoje zemlje da napravimo ovu saobraćajnicu. Ovo je jedan od projekata poput vodovoda na Nahorevu koji smo svojom upornošću uspjeli završiti. U narednih deset dana kreću radovi na izgradnji Prve transverzale.

Nažalost izmještanje Alipašine ulice i izgradnju kružnog toka na Šipu nam koči rješavanje 2.000 metara kvadratnih vojne imovine, projekat za koji ćemo izdvojiti 3,5 miliona KM, objasnio je Ajnadžić.

Direktorica Izetbegović je kazala da je puštanjem u funkciju ovako kvalitetne ceste riješen problem prolaska motornih vozila kroz krug Klinike za ginekologiju i porodiljstvo.

"Naravno, kroz krug bolnice će i dalje moći prolaziti vozila Hitne pomoći, roditelji bolesne djece i trudnice koje dolaze na porođaj. Također smo u pregovorima sa načelnikom Ajnadžićem u rješavanju pitanja izgradnje kružnog toka u Bolničkoj ulici, te izgradnji spomen-obilježja palim borcima tokom proteklog rata", kazala je Izetbegović.

Premijer Zolj je ovom prilikom najavio nove projekte koji su u planu za realizaciju tokom ove i naredne godine.

"Poznato mi je kako je ovaj projekat bio kompleksan za realizaciju. Vlada KS je obezbijedila 1.100.000 KM koje će prebaciti Općini Centar za realizaciju projekata uređenja saobraćajne infrastrukture i nadam se da će uskoro krenuti projekat obnove Bolničke ulice koja je jako bitna za ovo područje, što će finansirati Vlada KS a realizovati Općina Centar", kazao je Zolj.

Predsjednik Savjeta MZ "Betanija-Šip" Fikret Čolić je objasnio da je ovaj projekat očekivan dugi niz godina čime je riješeno više problema ove lokalne zajednice poput sanacije klizišta i povezana su dva mjesna područja Općine Centar, te su mještani ove mjesne zajednice dobili kraći i bolji put do magistralnog puta i svojih domova.

U okviru sanacije klizišta nasuto je oko 4.000 metara kubnih materijala, te su izgrađeni novi armirano-betonski i gabionski potporni zidovi u dužini od 118 metara. Za novu kanalizacionu i vodovodnu mrežu položeno je 400 metara novih cijevi, te je postavljeno oko 3.000 metara kvadratnih novog asfalta duž saobraćajnice. Tokom radova također su izgrađeni pješački trotoari sa obje strane saobraćajnice površine od oko 2.000 metara kvadratnih. Položene su elektro instalacije za buduću rasvjetu te je iscrtana horizontalna saobraćajna signalizacija.

Glavni projekat izgradnje nove saobraćajnice je izradila projektantska firma TZI inžinjering Sarajevo, dok je za realizaciju ovog projekta bio zadužen Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo, a izvođač radova odabran putem javne nabavke je Mibral d.o.o Sarajevo.