BiH
58

Izetbegović: Želimo ministarstva koja će pomoći zapošljavanju

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sjednica Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA) počela je u Sarajevu, a osnovna tema razgovora je formiranje vlasti u Bosni i Hercegovini nakon oktobarskih općih izbora.

Članovi Predsjedništva razgovaraju o formiranju novog saziva Federalne vlade, kao i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović prije početka sjednice kazao je novinarima da ta stranka želi ona ministarstva koja mogu pomoći da se promijeni socio-ekonomska situacija u zemlji.

"Prije svega to su ministarstva koja mogu pomoći zapošljavanju, energetika, privreda, poljoprivreda, sve ono što može otvarati nova radna mjesta", istakao je

Na upit ukoliko se desi da su i predstavnici drugih stranaka zainteresirani za ista ministarstva kazao je da ostaje da se dogovara i da se naparave politički kompromisi.

Govoreći o pozicijama u Vijeću ministara, kazao je da će SDA tražiti tri ministarstva uz predsjedavajućeg kojeg imaju, s tim da jedno od tri ministarstva pripada Demokratskoj fronti (DF).

Potpredsjednik SDA Senad Šepić kazao je da još nisu definirana ministarstva u Federalnoj vladi koja SDA želi.

"Naravno da ćemo sve učiniti da budemo što više zastupljeni, ali ćemo isto tako sve učiniti da imamo kvalitetan dogovor s našim partnerima i da dobijemo atmosferu koja će u Vladi FBiH i u Vijeću ministara pokrenuti proces", istakao je Šepić.

Kada je riječ o formiranju Vlade FBiH smatra da bi u naredni mjesec dana mogla biti formirana.

Potpredsjednik SDA Asim Sarajlić je istakao da će SDA pored svojih ministarstva i sva druga ministarstva koja pripadnu drugim strankama gledati kao svoja i pokušati riješiti nagomilane probleme u državi.

Generalni sekretar stranke Amir Zukić je kazao da se prvo treba s partnerima, s kojim čine parlamentarnu većinu, dogovoriti raspored pa tek onda krenuti u fazu dogovara o pozicijama ministara.