|

Izetbegović: Vijeće ministara nećemo formirati sa SDS-om i PDP-om, čekamo SNSD

Izetbegović: Vijeće ministara nećemo formirati sa SDS-om i PDP-om, čekamo SNSD
161
A. D.
1.11.2019. u 07:13
96
komentara
161

dijeljenja
Izetbegović: Vijeće ministara nećemo formirati sa SDS-om i PDP-om, čekamo SNSD Foto: D. Ć./Klix.ba
Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je da BiH neće ući u NATO ukoliko to ne žele Srbi i Republika Srpska, ali je naglasio da Godišnji nacionalni program za NATO (ANP) mora biti poslan u Brisel jer to predstavlja provođenje ranije usvojenih odluka.
"Ranije usvojeni zakoni i odluke moraju biti ispoštovani i to sam sa liderom HDZ-a Draganom Čovićem i liderom SNSD-a Miloradom Dodikom potpisao 5. augusta. Što se nas tiče, to može biti minimalan aspekt, redukovani ANP u kojem akcent može biti potpuno stavljen na civilni dio, a možemo koordinirati tempo sa Srbijom i, na kraju krajeva, prihvatiti ono što je krucijalno važno za Srbe - da nema članstva u NATO-u bez novog konsenzusa i dogovora, ali se zakoni ove zemlje moraju poštovati", istakao je Izetbegović u magazinu Pečat na RTRS-u.

Izetbegović tvrdi da SNSD blokira formiranje vlasti, jer ne prihvata nešto što je ranije usaglašeno i time ne poštuje strateški interes i ustavnopravni konstrukt BiH. Navodi da SDA insistira na kompromisu, koji je, prema njegovim riječima, blizu.

"Moramo prihvatiti ANP koji znači poštovanje ranijih zakona, a pitanje je do koje mjere će biti redukovan. Također, moramo prihvatiti da nema članstva u NATO-u bez novog dogovora. To je sasvim dovoljno da izađemo iz ove situacije pa ćemo se dogovarati dalje. Јa ne znam šta će biti za 10 godina...", istakao je on.

Izetbegović je poručio da Vijeće ministara neće biti formirano bez izbornih pobjednika iz Republike Srpske. Odbacio je mogućnost formiranja vlasti na nivou BiH sa SDS-om i PDP-om.

"Kad prihvate da ova zemlja ima Ustav i vladavinu zakona, idemo sa SNSD-om i čekamo ih", rekao je on.

Kada je riječ o Rezoluciji o vojnoj neutralnosti koju je usvojila Narodna skupština Republike Srpske, Izetbegović smatra da je NSRS donijela odluku o pitanju koje ne spada u njenu nadležnost.

"Građani Republike Srpske imaju svoje predstavnike u Parlamentarnoj skupštini BiH, čija je to nadležnost, jer to nije nadležnost entiteta", naveo je on.

Lider SDA je pojasnio zašto Republiku Srpsku ne naziva punim imenom, već "entitet RS".

"Ne volim da se dio BiH zove po jednom narodu, pa recimo i da je to po mom narodu", rekao je Izetbegović.
Prijavi grešku


Komentari (96)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...