Posjeta WJRO-a
30

Izetbegović: Važna je uloga Jevreja u razvoju modernog bh. društva

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović razgovarao je danas u Sarajevu s delegacijom Svjetske jevrejske organizacije (WJRO) o problemu restitucije jevrejske imovine u BiH.

Predstavnici WJRO, na čelu s Robertom Blochom, informirali su Izetbegovića o aktivnostima koje poduzimaju na vraćanju imovine koja je jevrejskom narodu u BiH oduzeta za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Bloch je zahvalio za pomoć koja je pružena Jevrejima za vrijeme ratnih pogroma, ističući da su 53 osobe u BiH proglašene "pravednicima među narodima".

Izetbegović je ukazao na važnu ulogu Jevreja u razvoju modernog bh. društva.

"Cijenimo sve ono što su jevrejske porodice napravile za BiH", istakao je, te dodao da će dati punu podršku rješavanju pitanja restitucije.

Izetbegović je na kraju ukazao na značajnu i pozitivnu ulogu Jevrejske zajednice u BiH, koja će u njemu uvijek imati aktivnog sagovornika.

Pored Roberta Blocha, sastanku su prisustvovali Ivan Čerešnješ i David Feinman, predstavnici WJRO-a, te ambasador Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH, saopćeno je iz Press službe Predsjedništva BiH.