Posjeta Visokom
700

Izetbegović: Usuđujem se reći da do nametanja loših izmjena Izbornog zakona neće doći

S. M.
Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović
Predsjednik SDA Bakir Izetbegović danas je u Visokom pred pristalicama stranke kazao da se usuđuje reći da do nametanja izmjena Izbornog zakona i Ustava FBiH koje bi BiH vratile unazad neće doći.

"Ovih dana visoki predstavnik radi ponovo konsultacije i ljudi se plaše nametanja, nečeg što će nas vratiti unazad. Evo ja se usuđujem reći da do toga neće doći. Mi ćemo se potruditi da objasnimo visokom predstavniku, da mu pomognemo da ne napravi grešku", kazao je Izetbegović.

Govoreći o konceptu "legitimnog predstavljanja", Izetbegović je kazao da su legitimni svi oni koji su izabrani ili imenovani u skladu sa Ustavom i zakonima.

"Šta su ustvari legitimni predstavnici i ko to određuje? Za mene je legitiman svako onaj ko je branio BiH i ko se nije ogriješio o druge narode. Nelegitiman bi trebao biti onaj ko je pravio koncentracione logore, pravio zločine, imenovao ulice po nacistima. Takvima bi se trebalo zabraniti kandidovanje", rekao je Izetbegović.

On je kazao da je sve što treba da bi Bosna i Hercegovina bila mirna jeste više poštovanja i korektnosti susjednih država, ali i domaćih političkih aktera.

"Vrijeme je da susjedi riješe sa nama otvorena pitanja, prije svega pitanje granica. Ulazud im je čekanje. Te granice postoje 1.000 godina i nastavit će da postoje", rekao je Izetbegović.

Dodao je da su Bošnjaci ispravili kičmu pred najvećim teretom i da će ona biti uspravna te da će svi narodi nastaviti živjeti u BiH ravnopravni, bez bilo čije dominacije.