BiH
87

Izetbegović: U politici nema ljutnje, na Čoviću je da zakaže novi sastanak

Anadolija
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je danas kako u politici nema mjestu ljutnji komentarišući prije nekoliko dana neodržavanje sastanka sa članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, koji je trebao biti održan u blizini Konjica, dodavši kako je na Čoviću da zakaže novi sastanak.

Čović je u javnosti izrazio negodovanje nakon sastanka Izetbegovića sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, 31. jula, kada je dogovoren mehanizam koordinacije te kreditni aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Izetbegović se dva dana kasnije, kako je rekao, odazvao sastanku sa Čovićem koji se na istom - nije pojavio.

"Pričekat ćemo da gospodin Čović sazove sastanak, prošli put sam ja to, nažalost neuspješno, uradio, pa se nadam da će ovaj put biti uspješniji, dakle - do njega je. Mehanizam koordinacije je faktički riješen, jer rečeno je u ovome prijedlogu koji smo mi potpisali neki dan da će biti Federacija i kantoni, ako je nekome do tih detalja... mada su to stvari koje se podrazumijevaju, ja to smatram riješenom stvari. Koji su zahtjevi Čovića? Umjesto riječi 'kantoni', da ih pobrojimo: Livanjski, Sarajevski... Nema problema, ako treba takvom formalnom zahtjevu izaći ususret, vrlo rado i idemo dalje", rekao je Izetbegović.

Dodao je kako u politici nema mjesta ljutnji i emocijama, aludirajući na to da Čoviću "nije zamjerio".

"U politici nema ljutnje, u politici postoje samo racionalne i neracionalne emotivne odluke, ja mislim da emotivne nikome ne koriste. Mislim da bez jednog korektnog odnosa bošnjačkih i hrvatskih predstavnika nema napretka u ovoj zemlji. S gospodinom Čovićem se nisam čuo desetak dana, do njega je, imali smo sastanak na koji nije došao, a meni je preostalo: da li da vjerujem svojim očima ili porukama kojima smo dogovorili taj sastanak, vjerovat ću onome što je on rekao - da se radilo o nesporazumu. Sa Dodikom je dogovoreno da će predstavljati Federacija i kantoni Federaciju, e sad gospodin Čović traži da bude rečeno deset kantona i da se pobroje, to je prihvatljivo", istakao je Izetbegović.

Na pitanje o prijedlogu da se zvaničnicima u BiH zabrani obnašanje i stranačkih i državnih funkcija u isto vrijeme, Izetbegović je naglasio kako bi takvo nešto bilo pozitivno.

"Za jedno dvije godine ću vam reći šta mislim o tome, nije to loša ideja, mislim da bi to bilo dobro, svi trebamo raditi ono na šta nas obavezuje ustav i zakon, da predstavljamo svoje građane, da se u našem djelovanju ne osjeti ni nacionalna ni stranačka pripadnost, koliko je to moguće", zaključio je Izetbegović.