Nastavio posjetu
0

FOTO / Izetbegović u Pakistanu posadio drvo mira

Anadolija
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, koji se nalazi u zvaničnoj dvodnevnoj posjeti Islamskoj Republici Pakistan, nakon susreta s predsjednikom te zemlje Asifom Alijem Zardarijem, u Islamabadu je posjetio nacionalni spomenik Shakar Parian, čuvenu Faisal džamiju, a u Shakar Parian parku posadio je drvo mira.
Dopisnik agencije Anadolija iz Islamabada javio je da će Izetbegoviću danas biti uručen počasni doktorat prestižnog Univerziteta za nauku i tehnologiju. Predsjedavajućeg državnog Predsjedništva BiH jučer su uz najviše državne počasti dočekali predsjednik Pakistana Asif Ali Zardari i premijer te zemlje Raja Pervez Ashraf.

Dvojica predsjednika su u srdačnom i prijateljskom razgovoru razmjenili mišljenja o aktualnoj situaciji u svijetu, odnosima u regionima južne Azije i jugoistočne Evrope, kao i razvoju odnosa između Pakistana i BiH.

Predsjedavajući državnog Predsjedništva BiH zahvalio je na sveukupnoj podršci koju Islamska Republika Pakistan davala i još uvijek daje našoj zemlji. Izetbegović je istakao uvjerenje da dodatna investiranja u BiH ekonomiju pospješuju proces izgradnje povjerenja i stabilnosti, te se zauzeo za značajno povećanje obima ekonomske saradnje između BiH i Pakistana.
Nakon susreta dvojice predsjednika, ministri odbrane dvije zemlje potpisali su ugovor o saradnji u oblasti obrane. Također, predstavnici vanjskotrgovinskih komora dvije države potpisali su sporazum o privrednoj saradnji.

U delegaciji predsjedavajućeg Izetbegovića nalazi se i jedan broj poslovnih ljudi iz BiH koji nastoje uspostaviti poslovne kontakte sa potencijalnim partnerima iz Pakistana.