Prijateljski razgovor
1

Izetbegović se sastao sa predsjednikom Pakistana

Anadolija
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, koji se nalazi u zvaničnoj posjeti Islamskoj Republici Pakistan, sastao se sa predsjednikom ove zemlje Asifom Alijem Zardarijem.

Dvojica predsjednika su u srdačnom i prijateljskom razgovoru razmjenili mišljenja o aktualnoj situaciji u svijetu, odnosima u regionima južne Azije i jugoistočne Evrope, kao i razvoju odnosa između Pakistana i BiH, saopćeno je agenciji Anadolija iz Izetbegovićevog ureda.

Predsjedavajući državnog Predsjedništva BiH zahvalio je na sveukupnoj podršci koju Islamska Republika Pakistan davala i još uvijek daje našoj zemlji.

Izetbegović je dao punu podršku Pakistanu u borbi protiv svih oblika terorizma, te istakao važnu i konstruktivnu ulogu ove zemlje u jačanju stabilnosti regiona centralne i južne Azije, kao i u Vıjeću sigurnosti UN.

Izrazio je posebno zadovoljstvo Pakistanskim ekonomskim razvojem koji je evıdentan posljednjih godina, a dogovorena je i saradnja dvije države u oblasti visokog obrazovanja kroz razmjenu studenata.

U dijelu razgovora posvećenog Bosni i Hercegovini sagovornici su se složili da se nakon izbora očekuje energičnija saradnja političkih aktera. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je i ovaj put potvrdio svoje opredeljenje za politiku dogovoranja u zemlji i regionu zapadnog Balkana.

Predsjednık Zardari je u tom kontekstu izrazio nadu da će se trenutna politička situacija u BiH ubrzo stabilizirati, jer je to u interesu svih. Ponovio je jasan stav svoje zemlje da su suverenitet i teritoralni integritet Bosne i Hercegovine neupitni. Dao je i punu podršku Bosni i Hercegovini na euroatlanskom putu izraživši nadu u ubrzanje tog procesa. Zahvalio je na proteklom konstruktivnom dvogodišnjem angažmanu Bosne i Hercegovine u Vijeću sigurnosti UN.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je istakao uvjerenje da dodatna investiranja u BiH ekonomiju pospješuju proces izgradnje povjerenja i stabilnosti, te se zauzeo za značajno povećanje obima ekonomske saradnje dvije zemlje.

Nakon susreta dvojice predsjednika, ministri odbrane dvije zemlje potpisali su ugovor o saradnji u oblasti obrane. Također, predstavnici vanjskotrgovinskih komora dvije države potpisali su sporazum o privrednoj saradnji.

Inače, u delegaciji predsjedavajućeg Izetbegovića nalazi se i jedan broj poslovnih ljudi iz BiH koji nastoje uspostaviti poslovne kontakte sa potencijalnim partnerima iz Pakistana.

Dopisnik agencije Anadolija iz Islamabada javio je da se predsjedavajući državnog Predsjedništva BiH obratio učesnicima poslovnog foruma Pakistan-BiH čiji je cilj razamtranje poslovnih mogućnosti i unaprijeđenje privredne saradnje između dviju zemalja.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović će se u toku dvodnevne posjete IR Pakistan susresti i sa premijerom te države Raja Pervezom Ashrafom, kao i sa jednim brojem ministara u njegovoj Vladi.

Univerzitet za nauku i tehnologiju Islamabad predsjedavajućem Izetbegoviću sutra će uručiti titulu počasnog doktora nauka.