Ratne fotografije
329

Izetbegović u Mostaru otvorio izložbu posvećenu herojima odbrane: Ovo je naš odgovor na napade na istinu

Piše: R. D.
(Foto: Klix.ba)
Pred punom salom Centra za kulturu Mostar večeras je otvorena izložba ratnih fotografija pod nazivom "Zdravo, ma gdje bili, heroji Mostara...". Izložbi koja se održava u okviru manifestacije "Putevima pobjede Armije RBiH 92-95" u organizaciji Koordinacije temeljnih boračkih organizacija Armije RBiH iz HNK. Izložbu je otvorio predsjednik Stranke demokratske akcije i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Kako je objasnio Suad Muharemović, predsjednik Koordinacije boračkih udruženja, izložba govori o herojima Mostara, znanim i neznanim koji su od 1992. do 1995. branili i odbranili ne samo grad Mostar, nego područje Hercegovine.

"Nama se organizacija ove izložbe postavila kao zadatak i poruka da samo jedinstvo naroda koji žive na ovim prostorima može dovesti do prosperitetnog grada Mostara i cjelovite države BiH", poručio je Muharemović i najavio prikazivanje 30-minutnog dokumentarnog filma koji govori upravo o uslovima i okruženju u kojem su se heroji borili, kao i o herojskom otporu boraca Armije RBiH u brutalnoj agresiji i sa istoka i sa zapada.

Ne postoje tri istine

Direktor Centra za mir Safet Oručević izjavio je: "Koncerti su održavani i ranije i uz tenkove. Ovo je jedan lijep dan sjećanja na sve ono što se događalo u Mostaru. Da se pokaže arhivska građa i u Centru na mir, mi smo dali sve na raspolaganje, tako da će vrijeme pokazati šta je istina. Ja pripadam onima koji ne vjeruju da postoje tri istine. Treba pričekati, koristiti se dokumentacijom i arhivom. Doći će vrijeme kad ćemo svi vrlo dobro znati šta se događalo, barem u ovom gradu. Izložba je povećena ljudima koji su u periodu od 1992. do 1995. godine vodili teške političke i vojne borbe. To je jedna ogromna fotograđa, Koordinacija je izabrala materijale, bilo je mnogo ljudi koji su donijeli svoje fotografije, bit će ih još i ostat će baština za sve prilike koje budemo u budućnosti obilježavali".

Otvaranju izložbe su prisustvovala mnoga poznata imena, kako iz političkog, tako i kulturnog života naše zemlje, a posebno iz onih najtežih ratnih godina.

Istina je napadnuta sa svih strana

Izetbegović je nakon otvaranja izložbe rekao da je to prilika da se svi sjete nevjerovatnog herojskog otpora Mostaraca.

"Jako je važno sačuvati sjećanje, ne prepustiti zaboravu jer narod koji zaboravi rizikuje da to doživi ponovo. Treba sačuvati istinu jer istina je napadnuta sa svih strana", kazao je član Predsjedništva BiH dodavši da se u BiH pokušava revidirati ono što se desilo. "Ovo večeras je jedan od naših odgovora na napade na istinu".

Na pitanje o koncertu koji se večeras održava u Mostaru u znak podrške haškim osuđenicima, kratko je prokomentarisao: "To HNS-u zaista nije trebalo".

Prokomentarisao je i danas objavljenu prijeteću poruku terorističke organizacije IDIL posvećenu stanovnicima Balkana.

"Znamo šta takozvana Islamska država radi širom svijeta. Niti je islamska niti je država, ubija ljude, i u ramazanu, nevine civile. Ipak, mislim da taj problem u BiH neće rasti, da on opada. Mi u prošloj godini nismo imali niti jednog odlaska na strana ratišta iz BiH. To je naglašeno i na konferenciji Ujedinjenih nacija, tako da ja smatram da taj problem radikalizma koji je počeo nicati u BiH definitivno opada. S te strane nismo zabrinuti", poručio je.