BiH
4

Izetbegović: Turska je značajno doprinijela razvoju BiH

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, na zajedničkoj konferenciji za štampu s predsjednikom Republike Turske Abdullahom Gülom u Ankari, ocijenio je da su jučerašnja posjeta i razgovori je koje imao s predsjednikom Gülom i premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom snažna potvrda izvanrednih, prijateljskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Turske, saopćeno je danas iz Predsjedništva BiH.

Razmijenjena su mišljenja o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i Turskoj, te o nizu pitanja od međunarodnog značaja, uključujući i situaciju u Ukrajini, navodi se u saopćenju.

Turska obnavlja porušene mostove na Balkanu – i one prave, poput mostarskog i višegradskog, ali i one duhovne i političke mostove među ljudima i narodima. Turska diplomatija ima posebnu zaslugu za dostignuti stepen saradnje između Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

  • Naročit napor ste uložili na uspostavi dijaloga na relaciji Sarajevo - Beograd, kroz trilateralni mehanizam koji je Turska pokrenula, a koji ste Vi, predsjedniče Gül, mudro predvodili. Turska pruža neupitnu podršku demokratskom razvoju i reformskim procesima koji Bosnu i Hercegovinu vode u Evropsku uniju i NATO - izjavio je Izetbegović.

Turska diplomatija, predvođena ministrom vanjskih poslova Ahmetom Davutogluom, je dala neizmjernu podršku Bosni i Hercegovini u savladavanju prepreka s kojima smo se suočavali, uključujući i ogromnu zaslugu za ulazak BiH u Akcioni plan za članstvo.

Turska je značajno doprinijela i razvoju Bosne i Hercegovine putem svojih investicija i raznih oblika razvojne pomoći. Impresivan je spisak projekata – preko 130 – koje je turska vlada u posljednje tri godine realizirala preko turske državne agencije za razvoj TIKA u Bosni i Hercegovini.

  • Želim ovom prilikom posebno istaknuti i zahvaliti za kreditnu liniju koju je Republika Turska dala Bosni i Hercegovini u iznosu od 100 miliona eura, za razvoj poljoprivrede u funkciji održivog povratka protjeranog stanovništva. Do sada plasirana kreditna sredstva dala su dobre rezultate koji se ogledaju u otvaranju preko 2.000 novih radnih mjesta, stvaranju jednog novog privrednog ambijenta u povratničkim sredinama kroz direktnu podršku za preko 3.000 povratničkih domaćinstava - kazao je Izetbegović.

Intenzitet odnosa između Bosne i Hercegovine i Republike Turske se ogleda i u činjenici da je Bosna i Hercegovina sa Republikom Turskom potpisala najveći broj bilateralnih sporazuma.

Bezvizni režim, koji je na snazi između dvije zemlje, funkcioniše odlično i daje ogroman doprinos saradnji na turističkom, kulturnom i obrazovnom planu. Izuzetno smo zadovoljni i saradnjom naše dvije zemlje na multilateralnom planu, jer imamo izvrsnu uzajamnu podršku u međunarodnim tijelima.

  • Posebnu pažnju u današnjim razgovorima smo posvetili jačanju ekonomske saradnje između Bosne i Hercegovine i Turske - kazao je Izetbegović a navodi se u saopćenju.

Postoje brojne prednosti i pogodnosti zajedničkog investiranja u infrastrukturu, industrijsku proizvodnju, poljoprivredu, energetski sektor, turizam, obrazovanje i zdravstvo.

Vlada Republike Turske donijela je odluku da turskim kompanijama koje investiraju u Bosnu i Hercegovinu osigura iste podsticaje i olakšice koje dobijaju kada investiraju u Turskoj.

Ova odluka će biti značajan dodatni impuls turskim kompanijama za ulazak u Bosnu i Hercegovinu, i ja želim i ovom prilikom da zahvalim turskoj vladi na donošenju ove važne odluke.

  • Maloprije, u prisustvu predsjednika Güla i mene, potpisana su dva memoranduma o razumijevanju: jedan između Generalnog direktorata turske elektromašinske industrije Temsan i Energoinvesta, a drugi između Željeznica Republike Turske i Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine. Energoinvest je jedna od rijetkih firmi u svijetu koje posjeduje tehnička rješenja i know-how za proizvodnju visokonaponske električne opreme, naročito visokonaponskih prekidača napona od 110 kV do 420 kV. Cijeneći sve veću potražnju za električnom energijom u Republici Turskoj i Bosni i Hercegovini, kao i regiji i svijetu, Energoinvesti i Temsan su odlučili da udruže snage kako bi osvojili vodeći položaj u proizvodnji visokonaponske električne opreme na svjetskom tržištu. Njihova namjera je da zajedno investiraju u proizvodnju visokonaponske električne opreme tako što će da udruže znanja, kapacitete i mogućnosti da pokrenu zajedničku proizvodnju visokonaponskih prekidača u Sarajevu i Ankari- izjavio je Izetbegović.

Uzimajući u obzir višegodišnju saradnju i postojeće partnerske aktivnosti, Željeznice Republike Turske i Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine su potpisali Memorandum o proširenju saradnje na poljima projektovanja i proizvodnje modernih elektromotornih i dizelelektričnih vozova.

Željeznice Republike Turske imaju potrebu i interes za uvođenje u promet velikog broja savremenih elektromotornih i dizelelektričnih vozova u saobraćaj u Turskoj. U Bosni i Hercegovini postoji čitav niz preduzeća u elektromašinskoj i metalskoj industriji, koje mogu kvalitetno proizvoditi razne komponente za te vozove. Također, postoji mogućnost i interes za zajednički nastup na trećim tržištima. Vjerujem da će u budućnosti biti sve više sličnih projekata kao što su ova dva i da je ovo tek dobar početak.

Republika Turska je u protekloj deceniji ostvarila ogromne uspjehe koji su vašoj zemlji vratili snagu i poziciju na svjetskoj sceni koju ona zaslužuje.

Jaka i stabilna Turska u najboljem je interesu Bosne i Hercegovine i cijele naše regije.

  • Uvjeren sam da ćete i dalje nastaviti s vašim pozitivnim odnosom, ne samo prema Bosni i Hercegovini, nego i cijeloj našoj regiji - kazao je Izetbegović, a navodi se u saopćenju iz Pres-službe Predsjedništva BiH.