BiH
716

Izetbegović: Sinoć se pokazalo odakle dolazi opasni i bolesni dio turske vojske i države

Piše: I. P.
Foto: arhiv/Klix.ba
Foto: arhiv/Klix.ba
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izrazio je nadu da će u Turskoj uslijediti stabilizacija prilika nakon što je u noći sa petka na subotu izveden pokušaj državnog udara.

"Ovo će voditi čišćenju redova u turksoj vojsci i stabilizaciji vlasti koja Tursku već 10 godina vodi u uspjehu, demokratiji i ekonomiji. Ja sam noćas bio na vezi sa liderima Turske, sa njihovim porodicama, a pratili smo i situaciju preko našeg ambasadora. Kontaktirao sam članove Predsjedništva BiH i prenijet ću zajedničku poruku Predsjedništva Recepu Tayyipu Erdoganu, on ima našu snažnu podršku u nastavku stabilizacije prilika u Turskoj", rekao je Izetbegović na vanrednoj konferenciji za medije.

On je dodao kako je pokušaj državnog udara bio dio "podmuklog plana" izazivanja haosa u turskoj državi koja se nalazi na vrlo važnoj strateškoj poziciji i koja u ovome času stabilizira prilike u tom dijelu svijeta.

"Desit će se obratno – Turska će očistiti redove jer se sinoć pokazalo odakle dolazi opasnost i gdje je taj bolesni dio turske vojske i države. Narod je na poziv Erdogana pokazao na čijoj je strani, šta želi te da je spreman da brani svoju slobodu", zaključio je Izetbegović.