Član Predsjedništva BiH u Bruxellesu
0

Izetbegović: Samo hrabri lideri mogu promijeniti stanje duha u regiji

FENA
Bakir Izetbegović u Bruxellesu
Bakir Izetbegović u Bruxellesu
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je u okviru Balkanskog summita, održanog u Bruxellesu, u organizaciji vodećeg evropskog think tanka Friends of Evrope, bio uvodničar na panelu pod nazivom 20 godina kasnije - ko ostvaruje najbolje rezultate u politici i biznisu.

U izlaganju je Izetbegović, između ostalog, rekao da samo hrabri lideri, koji ne povlađuju masama, mogu promijeniti stanje duha u regiji.

"I mislim da je taj proces uveliko u toku - susreti lidera su česti, dobro se razumijemo, postoje opća saglasnost i želja kada je u pitanju članstvo u EU, te saglasnost većine kad je u pitanju NATO.

To je dobra osnova za rješavanje niza otvorenih pitanja preostalih od vremena disolucije Jugoslavije, kao što su granice, korištenje zajedničkih resursa, imovina preostala u drugim republikama”, kazao je Izetbegović.

Naglasivši da je regija bogata i da posjeduje raznovrsne mogućnosti, član Predstedništva BiH Bakir Izetbegović je konstatovao da je za snažniji razvoj potrebno ostvariti bolji ambijent za investiranje.

On je, međutim, upozorio da u regiji djeluju i lideri okrenuti prošlosti, koji raspiruju priče o ugroženosti.

"Ove snage su daleko slabije od integracionih. Ali kriza u evrozoni, slabljenje kohezionih sila u EU bi mogli pogodovati ovakvim dezintegracionim tendencijama“, kazao je, obraćajući se učesnicima panela.

Izetbegović je imao danas i radni ručak sa članovima Evropskog parlamenta Eduardom Kukanom, Jelkom Kacinom i Doris Pack.

Tokom ovog susreta razmijenjena su mišljenja o koracima koje treba preuzeti da bi bili ispunjeni uslovi na putu približavanja Bosne i Hercegovine evropskim integracijama, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.