BiH
11

Izetbegović sa Komšićem i Lazovićem: Samostalnost BiH je bio jedini častan put

Anadolija
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio je članove ratnog Predsjedništva RBiH iz perioda 1992-1996. godine, prof. dr. Ivu Komšića i Miru Lazovića, povodom dvadeset druge godišnjice od dana prijema Bosne i Hercegovine u porodicu Ujedinjenih nacija (UN).
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Sagovornici su tom prilikom posebnu pažnju posvetili trenutnoj kriznoj situaciji u zemlji, uzrokovanoj katastrofalnim poplavama.

"Razmatrani su načini na koji se Bosna i Hercegovina može dugoročno boriti s ovakvim problemom. U tom kontekstu razmatrana je i inicijativa za uspostavu fonda solidarnosti za prirodne katastrofe, a koji bi trebao biti uspostavljen na nivou Bosne i Hercegovine", navedeno je u saopćenju Predsjedništva BiH.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Tokom razgovora, evocirani su trenuci i iskustva iz perioda osamostaljenja države Bosne i Hercegovine i njene odbrane. Konstatovano je da je put samostalnosti Bosne i Hercegovine bio jedini dostojanstven i častan put.

Ivo Komšić i Miro Lazović su ovom prilikom istakli i svoju podršku Apelaciji Ustavnom sudu BiH, koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uputio povodom donošenja Odluke Vlade entiteta RS o vršenju provjere podataka prilikom prijave prebivališta.