Odgovor na pismo Predsjedništvu
0

Izetbegović reisu Ceriću: Ne trebaju nam prepucavanja

Sarajevo-x.com
Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović odgovorio je na pismo reis-ul-uleme Mustafe ef. Cerića upućeno Predsjedništvu BiH 4. augusta, a povodom uvredljivih izjava predsjednika entiteta RS Milorada Dodika o muslimanima.

U odgovoru Izetbegović navodi kako je s pažnjom pročitao pismo, da razumije Cerićevu zabrinutost, te da u potpunosti podržava djelovanje IZ i njenih institucija u zaštiti prava muslimana BiH.

"Kada su citirane izjave Milorada Dodika u pitanju, želio bih vas podsjetiti da smo ih ja lično, a i stranka kojoj pripadam, u brojnim javnim istupima, neposrednim kontaktima sa domaćim i stranim zvaničnicima, jasno i nedvosmisleno osudili i odbacili. A upravo je sam Dodik svojom necivilizovanom i uvredljivom retorikom prema državi BiH i Bošnjacima najefikasnije kompromitovao svoju poziciju u domaćoj i međunarodnoj demokratskoj javnosti", navodi Izetbegović u pisanom odgovoru.

Dodaje kako je duboko svjestan opasnosti koje izjave predsjednika entiteta RS, citirane u reisovom pismu, proizvode i mogu proizvesti u budućnosti.

"Sa svojim najbližim saradnicima i političkim istomišljenicima analiziram poruke i praktične poteze onih koji BiH ne bi voljeli da vide kao dio slobodnog i demokratskog svijeta. Međutim, protekli period i neposredno iskustvo pokazali su da svakodnevno javno konfrontiranje ne doprinosi interesima BiH i njenih građana. Naprotiv, samo uporni rad, strpljivost i konstruktivnost donose rezultate. U proteklih godinu upravo takva dosljedna i principijelna politika dovela je do bitnih pomaka i stabilizacije odnosa u regiji, što je podržano od naših strateških saveznika i prijatelja u svijetu", odgovara Izetbegović.

On je također podsjetio ef. Cerića da je politika pokušaja destabilizacije i razgradnje BiH doživjela svoj fijasko poznatim ishodom dešavanja u vezi s referendumom RS.

"Poznati su i pozadina i motivi onih političara koji i dalje istrajavaju na retorici konfrontacije. Oni fokus javnosti nastoje pomjeriti od pravih problema u zemlji - nezaposlenosti, siromaštva, korupcije, svakodnevnih štrajkova, itd. na teren jeftinog politikanstva. Možda se nekima i čini da dnevnopolitička verbalna prepucavanja donose određene političke dobiti, ali u tu političku zamku mi ne bismo trebali upasti", naveo je Izetbegović i zaključio:

"Poštovani reis efendija, nadam se da vam se neće biti teško složiti sa mnom da je stabilna i snažna država BiH najbolji garant zaštite svih njenih naroda i građana, pa tako i bošnjačkog naroda. U svom punom političkom i ustavnom kapacitetu člana državnog Predsjedništva, činim sve i činit ću i dalje na jačanju naše zemlje i afirmaciji prava bošnjačkog naroda".