Rezultat sjednice
1.3k

Izetbegović: Razočaran sam zbog Zvizdića, Predsjedništvo SDA nije prihvatilo Sebijino povlačenje

Piše: S. H.
Foto: H. M./Klix.ba
Bakir Izetbegović nakon sjednice SDA (Foto: H. M./Klix.ba)
Predsjedništvo SDA danas je odlučilo da će Konvencija SDA 26. maja tajnim glasanjem izabrati kandidata za člana Predsjedništva BiH. Na današnjoj sjednici Denis Zvizdić je objavio da se povlači iz daljnje utrke.

Tako će Konvencija SDA birati kandidata između Sebije Izetbegović, Šefika Džaferovića i Safeta Softića.

Izetbegović je nakon sjednice Predsjedništva SDA kazao da je razočaran povlačenjem Zvizdića.

"Razočaravajuće je za mene što je Denis Zvizdić odustao od kandidature. Ubjeđivao sam ga da to ne učini, ali on ima svoj stav, jakog je integriteta i teško da će promijeniti odluku. Zvizdić je imao najveću podršku na terenu, bio je favorit i trebao je ostati u utrci do kraja", kazao je predsjednik SDA.

Izetbegović nije želio špekulisati kako će se sve ovo odraziti na SDA, poručivši da je rano nagađati.

"Sebija Izetbegović je također Predsjedništvu stranke ponudila opciju da ni ona ne učestvuje, ali to nije usvojeno. Na njoj je da do 26. maja odluči hoće li učestvovati u utrci. Samo Bog zna šta će se desiti. Ja sam rekao da ona ne treba da bude kandidat, i ona je to rekla, ali je teren rekao drugačije. Imala je začuđujuću podršku s terena. Jedno je šta mi mislimo, a drugo šta život izrežira. Važno je da SDA dobije kandidata koji će moći pobijediti na izborima, i koji će se kasnije moći nositi sa svima", naglasio je Izetbegović.

Na Konvenciji će 270 ljudi odlučivati o tome ko će biti kandidat SDA za Predsjedništvo BiH.

Zvizdić je nakon sjednice poručio da će on bez obzira na sve snažno podržavati kandidata SDA.

"Nema ništa u mom odustajanju spektakularno. Ja sam u prvi plan stavljao jedinstvo stranke. SDA ima najveći kapacitet da ima svog člana Predsjedništva. Ja sam odlučio da ne učestvujem u daljnoj utrci, ali ću snažno podržavati SDA kandidata, bit ću dio tima i u svom punom kapacitetu ću raditi do izbora da SDA bude pobjednik", kazao je Zvizdić nakon sjednice.

Izetbegović i Zvizdić na današnjoj sjednici Predsjedništva SDA nisu glasali o ovom pitanju.