Glavni odbor SDA
386

Izetbegović: Probali smo pružiti ruku, ali bojim se da će Dodik vući konopac dok ne pukne

E. M.
Bakir Izetbegović (Foto: E. M./Klix.ba)
Bakir Izetbegović (Foto: E. M./Klix.ba)
Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović nakon današnje sjednice Glavnog odbora ove stranke u Kaknju, potvrdio je da će tražiti veći angažman Tužilaštva BiH zbog procesa koje je otvorila NSRS usvajanjem zaključaka na posebnoj sjednici.

Na današnjoj sjednici razgovaralo se o brojnim stranačkim pitanjima, ali i o državnim temama i aktuelnoj političkoj situaciji te je zajednički stav Glavnog odbora Stranke demokratske akcije da odluke NSRS-a predstavljaju direktan napad na Ustav BiH i Dejtonski sporazum.

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović je kazao da su poslanici i NSRS ušli u crvenu zonu Krivičnog zakona FBiH, saučesništva i podstrekavanja što su jasne kvalifikacija te da očekuju od Tužilaštva BiH da na vrijeme zaustavi ove aktivnosti.

"Zadužili smo funkcionere SDA, koji su po Ustavu ovlašteni, da pokrenu procedure protiv ovog što se radi u NSRS. Pozivamo i NATO, ALTHEA i EUFOR, da svojim mandatom pojačaju prisustvo u BiH, posebno u području Brčko Distrikta. Pozvali smo ponovo sve stranke probosanskog bloka na jedinstvo u nastupu u narednim napadima i još nemamo pravih odgovora s njihove strane. Smatramo da nije vrijeme za ubiranje predizbornih poena, nemamo ništa protiv da koordiniramo s opozicijom kada je u pitanju država BiH", kazao je Izetbegović.

Dodao je da su spremni odazvati se pozivu OHR-a kada je u pitanju Zakon o državnoj imovini uz akcenat na to da ona pripada državu i da se sve mora završiti u okviru presude Ustavnog suda gdje je država titular imovine, a zatim se osvrnuo i na Zakon o zabrani negiranja genocida.

"Po pitanju donošenja Zakona o zabrani negiranja genocida, i tu smo spremni da se odazovemo, da radimo, ali očekujemo rješenja od poslanika koji dolaze iz RS, odnosno Srba. Neka kažu šta je po njima rješenje i potrebna dopuna. Nekih posebnih izmjena ne bi moglo biti. Suština bi ostala ista", dodao je Izetbegović.

Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović

U smislu lobiranja u ime BiH u inostranstvu, SDA je izdala nalog da se napravi fond iz kojeg će se sredstva koristiti u svrhu lobiranja u inostranstvu, što bi trebalo doći s Federalnog i kantonalnog budžeta, a pozvao je i sve patriote, privrednike i građane da se napravi fond za lobiranje.

Komentarišući izjavu Dodika da mu je mučno sjediti s njim te da li je pogrešno procijenio namjere Dodika, Izetbegović je kazao:

"Dodik je nepredvidiv, imao sam loše procjene u početku. Ne bih davao više ikakve procjene i dokle će ići. Nije ni meni drago sjediti s Dodikom, to traže prijatelji iz Međunarodne zajednice i sve to moramo obaviti. Ja neću biti taj koji će reći da se neće odazvati. SDA je uvijek težila da bude rješenja, pa i moje poruke da se nadamo da će tenzije pasti, da ćemo se dogovoriti... Probali smo pružiti ruku. Bojim se da će Dodik vući konopac dok on ne pukne, ako pukne, oni koji su izazvali ovu situaciju najteže će proći. BiH nije bila na radaru težih kriza, ali po svemu ovome, što dolazi iz EU, stvara se spremnost da se pomogne. Dodik neće stati na vrijeme. Mislim da 80 posto stanovništva u RS-u nije za to. Ovo je politika jednog bogatog političara koji se igra. Najveći autoritet na svijetu i najsiromašniji penzioner je u Republici Srpskoj. Ova politika mora prestati", pojasnio je Izetbegović te dodao će političar koji želi djecu odvesti u rovove najprije ih odvesti do granice.

"Njegova politika daje zadnje trzaje", zaključio je Izetbegović.

Komentarišući susrete političkih stranaka u BiH kako bi se iznašlo rješenje iz krize, bez međunarodnih medijatora, naglasio je da na tom polju nema nikakvih pomaka te da će samo uz njihove pritiske sjesti za stol.

"Oni moraju da se uvjere kako funkcioniše Dodik i svi u BiH. SDA će potpisati bjanko papir samo neka ga daju ekspertima iz Venecijanske komisije i imat ćemo rješenje. To ćete čuti samo od predsjednika SDA. Sve što je evropsko, za nas je prihvatljivo. Sve što budu tražili oni, mi ćemo potpisati, ali druge strane neće. Nema više lopovluka u izbornom procesu, sve što dođe od eksperata ću bjanko potpisati", naglasio je prvi čovjek SDA.

O izbornom zakonu je kazao da se mora riješiti čvor između Hrvata i Bošnjaka, da se svaki građanin mora kandidovati i da bude izabran voljom tri konstitutivna naroda, ali da to ne smije biti hrvatski, bošnjački ili srpski član Predsjedništva. Naglasio je da taj izbor mora ovisiti i o volju druga dva naroda te da kandidati ne smiju ovisiti o samo jednom narodu.

"To mora biti odlučeno pretežnom, ali ne ekskluzivnom voljom naroda. A kada govorimo o ugroženosti, HDZ koji ima 20 posto ruku u Parlamentu dominira nad voljom 80 poslanika u FBiH i to mora prestati", izjavio je Izetbegović.

Na kraju je naglasio da nikome nije do sukoba, ali da se šanse rapidno smanjuju ako oni koji bi željeli sukob znaju da će imati problem.

"Ako imamo jak EUFOR, NATO, podignemo borbenu moć u OSBIH koja je legalna snaga u BiH, više će razmisliti oni koji bi se upustili u probleme. Ako hoćete mir morate biti spremni za rat", zaključio je Izetbegović.