BiH
39

Izetbegović primio novu ambasadoricu Njemačke u BiH Christianu Constanzu Hohmann

Klix.ba
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio je akreditive ambasadorice Savezne Republike Njemačke u BiH Christijane Constanze Hohmann.

Predsjedavajući Izetbegović je zahvalio za kontinuiranu snažnu podršku SR Njemačke Bosni i Hercegovini, posebno u procesu proširenja EU.

Novoimenovana ambasadorica je istakla da Vlada SR Njemačke s kancelarkom Angelom Merkel na čelu, kao i njemački narod, daju punu podršku integraciji BiH u EU i NATO.

Konstatirano je da je ostvaren znatan napredak na EU putu BiH. Ambasadorica Hohmann smatra da je dobra saradnja dviju država godinama sazrijevala i danas ubire višestruke plodove. Ovom prilikom sagovornici su istakli važnost dobrih političkih odnosa koji se, između ostalog, ogledaju i sastancima na visokom i najvišem nivou, poput prošlogodišnje posjete njemačke kancelarke Angele Merkel Sarajevu, kao i uzvratne posjete članova Predsjedništva BiH krajem juna ove godine.

Ocijenjeno je da takvi dobri odnosi otvaraju mogućnosti za dalje unapređenje saradnje na ekonomskom planu, posebno kad je u pitanju njemačko investiranje u značajnije infrastrukturalne projekte u BiH.

"Njemačka je najvažniji trgovački partner vaše zemlje, mnoge njemačke firme su uspješno angažovane na tržištu BiH. Mnogi zajednički projekti, programi razmjene i partnerstva između gradova su zaslužni za to da se prijateljstvo upravo i među ljudima naših dviju zemalja svakim danom nanovo ispunjava životom", kazala je ambasadorica Hohmann.

Na kraju, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović poželio je uspješan mandat novoimenovanoj ambasadorici SR Njemačke u BiH.