BiH
107

Izetbegović primio ministra vanjskih poslova Japana, razgovarano o novim investicijama

Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Bosna i Hercegovina ima jasnu perspektivu pridruživanja Evropskoj uniji i NATO savezu, što dugoročno podrazumijeva kako unutrašnju, tako i vanjsku sigurnost zemlje, kao i dalje povećanje njene ekonomske konkurentnosti, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, informirajući državnog ministra Kishija o trenutnoj političkoj i ekonomskoj situaciji i reformskim procesima u BiH.

Također, predsjedavajući Izetbegović informisao je sagovornika o planiranim projektima za infrastrukturni razvoj ove regije, ističući da bi to mogla biti prilika i za japanske investitore. Pored infrastrukturalnih projekata, oblasti u kojima se može ostvariti značajna trgovinska saradnja su projekti u oblasti IT sektora i turizma, istakao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Izetbegović.

Državni ministar vanjskih poslova Japana Nobuo Kishi pohvalio je evropski put BiH i do sada učinjene reforme, uz nadu da će japanski investitori ubuduće više ulagati u BiH. Izrazio je bezrezervnu podršku naroda i Vlade Japana, istakavši da je Japan uvijek bio uz BiH koju smatra prijateljskom državom s kojom nema otvorenih pitanja.

U sklopu posjete Bosni i Hercegovini, državni ministar vanjskih poslova Japana će zvanično sutra otvoriti Sportski centar "Kantarevac" u Mostaru, za šta je predsjedavajući Izetbegović zahvalio narodu i Vladi Japana, kao i za ukupnu dosadašnju intenzivnu podršku Bosni i Hercegovini u mnogim drugim segmentima.

Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

U razgovoru je posebno istaknut projekat "Dijalog za budućnost", koji implementiraju UNDP, UNESCO i UNICEF u partnerstvu s Predsjedništvom BiH i koji se pokazao izuzetno uspješnim u promovisanju dijaloga, razumijevanja i saradnje u BiH, naročito među mladim ljudima. Predsjedavajući Izetbegović je izrazio zadovoljstvo da je putem ovog projekta pružena podrška u vidu grant sredstava Sportskoj akademiji “Mali most” u Mostaru, čije aktivnosti su se odvijale u sklopu Sportskog centra "Kantarevac", naglasivši da je proces pomirenja ključan za stabilnost Bosne i Hercegovine i cijele regije.

Predsjedavajući Izetbegović je rekao da je Predsjedništvo BiH opredijeljeno da se projekat "Dijalog za budućnost" nastavi i proširi na druge države u regiji, s posebnim akcentom na pitanja mladih, te je zatražio podršku Vlade Japana za nastavak ovog projekta.

Sastanku je u ime člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića prisustvovao predstavnik Kabineta Aleksandar Savović, a u ime hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića savjetnik Dejan Vanjek.