Dobra saradnja
42

Izetbegović primio generala Jamesa Everarda: Važna podrška EUFOR-a za BiH

Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
(Foto: K. S./Klix.ba)
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio je danas zamjenika vrhovnog komandanta Savezničkih snaga u Evropi i operativnog komandanta snaga EU u BiH za Operaciju "Althea" generala Jamesa Everarda.

Naglašena je važnost podrške EUFOR-a za Bosnu i Hercegovinu, što se prevashodno odnosi na pomoć u deminiranju, rješavanju viška municije i minsko-eksplozivnih sredstava, kao i obuci Oružanih snaga BiH.

Reforma Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, kao i učešće vojnika u mirovnim misijama širom svijeta, pokazatelj su da se BiH kreće u pravom smjeru, dok i makroekonomski indikatori, koji bilježe porast izvoza od 17 posto, turizma od 20 posto i najveći pad broja nezaposlenih u regionu, čine Bosnu i Hercegovinu konkurentnom među susjednim zemljama.

To potvrđuje i Samit o Zapadnom Balkanu, na kojem je naglašen značaj ovog regiona za sigurnost Evrope, a gdje je ocijenjeno da su sve zemlje okrenute ka budućnosti, s jasnom perspektivom u evropskim integracijama.

Istaknuti su obuka i osposobljavanje pripadnika Oružanih snaga BiH za pomoć u prirodnim nesrećama i katastrofama kao jedan od mogućih strateških pravaca buduće saradnje s misijom "Althea“.

Sastanku su u ime člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića prisustvovali savjetnik Zoran Đerić, kao i Dejan Vanjek, u ime hrvatskog člana Predsjedništva BiH.