BiH
0

Izetbegović primio člana libijskog Prelaznog vijeća

FENA
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio je člana libijskog Prelaznog nacionalnog vijeća Jamala Issu.

U srdačnom i prijateljskom razgovoru Jamal Issa je informisao člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića o trenutnoj humanitarnoj i političkoj situaciji u Libiji. Ocijenio je da je borba libijskog naroda za slobodu pri kraju, te da svi u Libiji vjeruju u bolju budućnost.

Član libijskog Prelaznog nacionalnog vijeća Jamal Issa je ovom prilikom zahvalio za izuzetno korektan odnos koji je BiH pokazala prema težnjama libijskog naroda za slobodom.

Posebno je zahvalio zbog toga što je BiH glasala za rezoluciju u Vijeću sigurnosti UN-a kojom su odobreni zračni udari na pozicije Gadafijeve vojske.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je izrazio nadu da će se sukobi u Libiji ubrzo okončati, da neće biti osvetničkih akcija, te da će se ubrzo uspostaviti red i mir širom zemlje.

Ponudio je različite vrste pomoći BiH ovoj zemlji, ukoliko se za to ukaže potreba.

Dodao je da će Bosna i Hercegovina nastaviti da zastupa principijelne stavove, te da je zadovoljan što su predstavnici libijskog Prelaznog nacionalnog vijeća dobro informisani o stepenu podrške koju su dobili od BiH.

Na kraju razgovora sagovornici su se složili da postoji dobre osnove za uspostavu kvalitetne političke i ekonomske saradnje dvije zemlje.

Ocijenili su i da se u veoma skoro vrijeme može početi raditi na intenziviranju te saradnje, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.