BiH
0

Izetbegović: Prijedlog HDZ-ova o promjenama Ustava BiH neće proći

Anadolija
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović komentirao je danas u Sarajevu prijedlog dva HDZ-a za promjenu Ustava BiH, koji će u četvrtak biti poslan u parlamentarnu proceduru, a prema kojem članove Predsjedništva BiH bira Parlamentarna skupština BiH.

Izetbegović je rekao da "očigledno taj prijedlog neće imati dovoljnu potporu u Parlamentu BiH".

"Mislim da se tu treba vratiti na jednostavnu formulu, dakle, jedan član Predsjedništva iz RS i dvojica iz Federacije BiH. Pritom da se ne obilježava njihova nacionalna pripadnost. Treba se nastaviti direktni izbor članova Predsjedništva BiH. To je jedna jednostavna formula koja ima potreban broj ruku u Parlamentu BiH i može proći", izjavo je Izetbegović.

Prijedlog HDZ-ova, inače, predviđa da svaki poslanik ili grupa poslanika u Predstavničkom domu PSBiH može nominirati jednog kandidata za člana Predsjedništva BiH. Lista nominiranih kandidata potom se dostavlja Domu naroda PSBiH.

U Domu naroda svaki klub naroda većinom glasova ukupnog broja članova kluba bira jednog kandidata, "nakon čega Dom naroda usvaja zajedničku listu većinom glasova, koja uključuje većinu u svakom klubu konstitutivnih naroda".