Uoči stranačkog sastanka
22

Izetbegović: Pregovori o ANP-u se već vode u Predsjedništvu BiH

I. Č.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović izjavio je prije današnje sjednice stranačkog glavnog odbora da se glavni pregovori o ANP-u vode u Predsjedništvu BiH i da će se taj sastanak svesti na distrubuciju pozicija.

"U ovom času se mogu bitne stvari riješiti u Predsjedništvu i tamo već traju pregovori. To je već pomalo javna tajna. Uz pomoć međunarodne zajednice i savjetnika, članovi Predsjedništva traže neko rješenje. Tu će se naći rješenje u vezi s ANP-om i NATO-om. I taj sastanak će se svesti na distribuciju pozicija", kazao je Izetbegović.

Potvrdio je riječi Dragana Čovića da s predstavnicima HDZ-a sljedeće sedmice imaju sastanak.

"Želimo znati da li su za NATO put, da li su za aktivaciju ANP-a. Nadamo se omekšavanju njihovog stava kada je riječ o tom pitanju. Naravno, imamo i presudu Evropskog suda vezanu za Mostar. Želimo intenzivirati razgovore i doći do rješenja. Tu je i migrantska kriza", rekao je Izetbegović.

Upitan kako gleda na predbacivanja da je bošnjačka strana glavni kočničar u formiranju vlasti, Izetbegović odgovara da SDA nikakav uslov nije napravila.

"Jedini uslov je da se poštuje ustav, vladavina zakona i da se poštuju odluke koje su ranije donesene. Vidjet ćemo sljedeće sedmice. Čović daje kontroverzne izjave, prvo kaže kako želi pregovore, pa onda izjavi da bošnjačka strana koči pregovore, sastaje se s Lajčakom... Vidjet ćemo se pa razgovarati", kazao je Izetbegović.

Na današnjoj sjednici Glavnog odbora SDA će, kako je Izetbegović kazao, razgovarati o tome gdje su godinu nakon izbora, ali i o formiranju vlasti, mogućnostima pokretanja zakonodavne vlasti i drugim temama.