Glavni odbor SDA
464

Izetbegović: Prag tolerancije prema Bošnjacima se spušta, pokušava nas se staviti u defanzivu

V. K.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović održao je govor povodom 32 godine postojanja ove stranke te je poručio kako je stranka sve ove godine vodila na putu osvajanja, slobode i nezavisnosti.
Lider SDA je poručio kako je prije 32 godine grupa ljudi odlučila rizikovati slobodu i osnovati stranku.

"Sve je počelo prije 32 godine u ovoj sali, kada je grupa od 40 hrabrih intelektualaca, umjetnika i poduzetnika odlučila žrtvovati komfor i rizikovati slobodu suprotstavljajući se komunističkom režimu, i osnovati prvu alternativnu političku stranku u BiH. Ova sala je historijsko mjesto, a slike i lica koje prolaze na ekranima dok govorim vraćaju sjećanja na sudbonosne odluke i događaje koji su odredili modernu historiju Bosne i Hercegovine. Ove slike su skoro pa dovoljne da same, bez komentara, posvjedoče vrijeme koje je prošlo, i vrijeme koje živimo", rekao je Izetbegović.

Pojasnio je kako se svijet ubrzano mijenja kao i odnosi sila i velesila.

"Svijet se ubrzano mijenja, odnosi snaga sila i velesila se mijenjaju, težišta se pomjeraju. U velikoj mjeri u zabrinjavajućem smjeru. Razarajući ratovi na teritorijama islamskih zemalja, talasi migranata koji se kreću prema Zapadu, islamofobne reakcije Evrope na ulazak migranata, zatvaranje zemalja EU u vlastite granice, jačanje radikalnih desničara i islamofoba, Brexit i slabljenje kohezionih sila u EU, povlačenje SAD iz Iraka, Sirije, Afganistana, ekonomski rast Kine, vojno jačanje Rusije, pretenzije za stvaranjem Ruskog svijeta, Krim a zatim i cijela Ukrajina prvi na udaru ovog velikodržavnog projekta…. Sve navedeno nije dobro za nas", mišljenja je predsjednik SDA.

Nakon toga, osvrnuo se i na odnose u regiji te na projekt tzv. "srpskog sveta".

"Nije mi drago govoriti ovakve stvari, i vjerovatno ću biti optužen da izgovaram riječi koje ne služe pomirenju. Ali, opasnije je šutati. Naši roditelji i djedovi su napravili veliku grešku – nisu nas upoznali sa zločinima koji su napravljeni nad Bošnjacima u prvoj polovini 20. vijeka, a naročito u Drugom svjetskom ratu. Htjeli su da nas poštede, a uradili su obratno tome - izložili su nas. Nesvjesni i nepripremljeni dočekali smo nove masakre. Nećemo ponoviti tu grešku. Nudićemo ruku pomirenja, ali ćemo govoriti istinu, i ako procijenimo da se sprema novi napad na naš narod, učinićemo sve što je u našoj moći da to spremno dočekamo", kazao je lider SDA.

U borbi protiv velikosrpskog projekta, logičan odgovor bi prema riječima Izetbegovića bio saradnja s hrvatskim faktorom u BiH, ali i samom Hratskom.

"I kada god smo uspijevali uspostaviti saradnju Bošnjaka, ili preciznije probosanskog faktora sa hrvatskim, stvari su se stabilizirale u korist svih u BiH. Sa HDZ i njihovim predsjednikom to ne uspijevamo jer su se odlučili na postizanje političkih ciljeva pritiskom na Bošnjake, saradnjom sa Dodikom umjesto sa nama, stvaranjem srpsko-hrvatskog sprega koji uključuje i Zagreb i Beograd, koketiranjem sa Rusijom, podrivanjem pozicije Visokog predstavnika i slabljenjem međunarodnog faktora koji stabilizira situaciju u BiH. Cilj HNS je 'treći entitet' ali ne teritorijalni, već institucionalni", poručio je.

Također, ističe kako se prag tolerancije prema Bošnjacima u zadnjim godinama spušta.

"Prag tolerancije prema Bošnjacima, braniocima, patriotama, prema SDA se u zadnjim godinama spušta, pokušava nas se staviti u defanzivu, nametnuti nam krivicu, izjednačiti agresore i branioce, natjerati nas da se branimo i pravdamo, da uvodimo autocenzuru. Država Bosna i Hercegovina je po svom ustroju i načinu funkcionisanja naravno republika, nije ni kraljevina niti diktatura. Stav SDA da riječ 'republika treba biti vraćen u naziv države, sadržan u programskim deklaracijama na zadnja četiri kongresa Stranke je odjednom postao problem! To se problematizira od strane predstavnika entiteta Republika Srpska – koji ne može biti republika, jer nije država, i ne bi se trebao zvati Srpska jer, po ustavu, pripada svim konstitutivnim narodima i građanima", rekao je Izetbegović.

Na kraju svog obraćanja, Izetbegović se osvrnuo i na druge stranke, uključujući i NiP.

"I NIP je mnogo toga obećao. Sa 'Trojkom' predvodi vlast u Sarajevu već tri godine. I šta je rezultat, šta je ostvareno od predizbornih obećanja? Konaković se okušao i na državničkim temama, uspio se ubaciti na pregovore o izmjenama Izbornog zakona. Stao je uz Čovića, suprotstavio se mom zahtjevu da se uloga Federalnog doma naroda reducira na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. Konaković bi, u svrhu 'stabilizacije prilika u državi i Federaciji', u Predsjedništvo BiH uveo Dodika i Čovića, a Federalni dom naroda zauvijek predao HDZ-u. To treba razjasniti narodu, tu Konakovićevu 'stabilizaciju'. A njemu je sve jasno, zna on šta radi", stoji u dijelu govora lidera SDA Bakira Izetbegovića.