BiH
216

Izetbegović poručio Čoviću: To je ponuda koja se ne odbija

Piše: M. N.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Predsjedništvo Stranke demokratske akcije danas održava sjednicu na kojoj će razmatrati konačne rezultate Općih izbora 2014, koje je saopćila Centralna izborna komisija BiH. Jučer je potpisan sporazum između SDA, DF-a i Saveza za promjene o državnom nivou, te je ostao još HDZ BiH da odluči hoće li se priključiti ovoj većini ili ne.

Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović kazao je kako se nije čuo sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, ali da će to svakako učiniti.

"To je ponuda koja se ne da odbiti jer je to sve na liniji onoga o čemu smo ranije razgovarali s gospodinom Čovićem i paket onoga za šta je zainteresovan, a bit će takva da se vjerovatno ne može odbiti, krenuvši od same činjenice da je gospodin Komšić spreman ponuditi ono što Lagumdžija nije bio spreman, a tu je i kompletan dio koji se odnosi na Hrvate u Federalnoj vladi. Mislim da će Čović štititi interese Hrvata i prihvatiti ovakvu saradnju", rekao je Izetbegović prije početka sjednice Predsjedništva stranke.

Na pitanje šta će se desiti ako Čović odbije saradnju, jer prema natpisima medija, nije bio oduševljen sinoćnjim sporazumom, Izetbegović je kazao kako ni on "nije bio oduševljen kada je Čović sjeo s Dodikom u Mostaru" i, kako je rekao, "pokušao sve dovesti pred svršen čin".

"No, to je politika, računice, trgovina i kompromis. Mi želimo napraviti korak u drugom smjeru, prihvatiti nove odnose u BiH, pakete koji se odnose na Hrvate u Vladi. Ovaj papir je ponuđen svakome, i Dodiku i manjim strankama u BiH, i mislim da je dobar dokument", rekao je Izetbegović.

Prilikom ranijih razgovora sa HDZ-om i SNSD-om Izetbegović je kazao da će se vlast konstituisati od dna ka vrhu, odnosno od kantona do državnog nivoa. No, sinoćnjim sporazumom napravljeno je suprotno i dogovori o formiranju vlasti krenuli su s državnog nivoa ka kantonima.

"Mi smo kazali da ćemo čekati da se završi ta križaljka u RS-u. Rekao sam da je na nivou entiteta pobijedio SNSD, a na nivou države Mladen Ivanić. Mi imamo tu jedan balans kada je riječ o broju poslanika 7:7. Sada kada imamo ta dva bloka plus Ivanić imamo omjer 8:7. Pratimo volju naroda i glasača i iz RS-a", kazao je Izetbegović.

Zamjenik predsjednika SDA kazao je kako bi bilo dobro imati jednoobraznu vlast na svim nivoima, ali da nije nemoguće uraditi i neku vrstu simetrične vlasti koja će funkcionisati i ponuditi nešto novo u odnosu na ovo što smo imali u posljednjih osam godina.

"Jučer ste čuli ljude iz Saveza za promjene, oni su zaista konačno spremni za jedan iskorak koji bi stablizirao državu BiH. Sporazum s njima sadrži klauzule koje se odnose na nediskriminaciju, zapošljavanje, obrazovni sistem, zastupljenost etničkih grupa i građana kroz čitavu strukturu. To smo potpisali i to znači bolji položaj Srba u FBiH, te Bošnjaka i Hrvata u RS-u", naglasio je.