Lider SDA
817

Izetbegović: Ovo što rade u RS-u podsjeća na stvari od prije 30 godina, moramo popraviti odnose s Hrvatima

D. Be.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH i lider SDA Bakir Izetbegović danas je u Mostaru prokomentarisao sinoćnji sastanak s premijerom Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem, ali i posljednja zabrinjavajuća dešavanja u režiji vladajuće strukture u entitetu RS.
Izetbegović je kazao da je s premijerom Plenkovićem razgovarao o onome što u BiH radi lider SNSD-a Milorad Dodik i struktura koja ga prati.

Prokomentarisao je ponašanje vlasti u RS-u povodom neustavnog 9. januara te američke sankcije koje su uvedene Miloradu Dodiku.

"Sankcije su krenule. I ovo je tek početak i nije ni blizu dovoljno. Ovakvo siledžijsko ponašanje Dodika i strukture koja ga prati traži puno odlučnije i efikasnije sankcije. To je jedini odgovor, tako da će se sasvim sigurno pojačavati, uključivat će se druge zemlje poput Njemačke, Holandije, Italije, skandinavskih zemalja... Sankcije će biti osjetno teže i davati određeni rezultat", kazao je.

Kaže da sve što gledamo posljednjih dana podsjeća na stvari od prije 30 godina.

"Kada jedna struktura bosanskih Srba smatra da ima pravo da donosi odluke u ime svih, da ignoriše druge. To je nasilje nad pravima drugih, nasilje nad istinom, nasilje nad ustavom i zakonima. Nastavak jednostranog djelovanja koje ne može dobro završiti", kazao je.

Na pitanje da li je primijetio promjenu stavova zvaničnog Zagreba prema dešavanjima u BiH na sastanku s premijerom Plenkovićem, Izetbegović ističe da je neophodno popravljati odnose s BiH te Bošnjaka i Hrvata, bez obzira na to šta se desilo.

"To je potrebno i Hrvatskoj i BiH. Tako da poseban trud treba uložiti u tom smjeru. Plenković je dobar sagovornik. Da je bilo više komunikacije, ne bismo sada imali jednostranu sliku u Hrvatskoj. Vidjeli ste šta je Milanović izjavio...", dodao je.

Lider SDA kaže da je sinoć Plenkoviću iznio egzaktne podatke o strukturi vlasti.

"Na stotine pozicija (ministarskih, direktorskih, šefovskih...), Hrvati u BiH imaju više od onoga što im je Ustav BiH dao. Te stvari treba predočiti jasno. Pitanja o ugroženosti padaju u vodu. Ali te stvari nisu istaknute. To trebaju znati lideri u Hrvatskoj. Tu su i blokade u Federaciji BiH, poput blokade formiranja Vlade FBiH, Ustavnog suda FBiH… Ljudi u Hrvatskoj to ne znaju", kazao je.

Što se tiče izmjena Izbornog zakona BiH, Izetbegović kaže da svako mora nešto dati da bi i dobio.

"Zna se šta je prijedlog SDA, ono što Ustav države i FBiH kaže da jeste pravo konstitutivnih naroda - biti predstavljen na čemu insistira HDZ i štititi vitalni nacionalni interes, na čemu insistiramo mi. Mi smatramo da domovi naroda isključivo trebaju štiti vitalni nacionalni interes. I ako postoje blokade, trebaju biti kreirani mehanizmi da ih otklone", kaže Izetbegović.

Kaže da je usaglašeno korištenje vode iz HE Dabar i plinifikacija BiH kroz ubrzanu realizaciju projekta gasovoda Južna interkonekcija.