Pojasnio današnju odluku
982

Izetbegović: Odlučili smo ne prisustvovati kako bismo spriječili usvajanje nakaradnog zakona

B. R.
Bakir Izetbegović, predsjednik SDA (Foto: I. L./Klix.ba)
Bakir Izetbegović, predsjednik SDA (Foto: I. L./Klix.ba)
Predsjednik SDA i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović je HDZ-ov prijedlog Izbornog zakona nazvao nakaradnim. Obrazložio je zašto očekuje da će Opći izbori biti održani ove godine.
Izetbegović se obratio nedugo nakon što je otkazana za danas najavljena sjednica Doma naroda na kojoj se po hitnom postupku trebao razmatrati prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona, a koje je predložio predsjednik HDZ-a i predsjedavajući Doma naroda Dragan Čović.

"Obratio sam se Čoviću sa zahtjevom da otkaže sjednicu. Radi se o jednom pokušaju da se usvoji zakon koji je nuestavan i koji je u koliziji sa Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine. Godinu dana pregovaramo", napomenuo je.

Govoreći o tome zašto su mu predložene izmjene i dopune neprihvatljive, istakao je i to što ih nije razmatrala Interresorna grupa za Izborni zakon pri Parlamentu Bosne i Hercegovine.

"Čović je odlučio da održi sjednicu. Ako bi zakon bi prošao na Domu naroda, a prošao bi, onda bi se jako zakomplikovalo pitanje usvajanja izmjena i dopuna Izbornog zakona, koji su sutra na Zastupničkom domu, a koji se odnose na integritet izbora. Zato smo odlučili da ne prisustvujemo, da zaustavimo donošenje ovog nakaradnog prijedloga", naveo je.

Komentarišući djelovanje SNSD-a, Izetbegović je izjavio da je bio spreman razgovarati s ovom strankom o državnoj imovini i odluci bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina.

"Možda će se SNSD-ov stav smekšati zbog situacije u svijetu. Možda spuste durbin i stvari krenu", dodaje.

Prema njegovim riječima, rasplet političke situacije će se desiti u oktobru ove godine kada bi trebali biti Opći izbori. Upitan da li će izbora biti, on je odgovorio da bi "trebali uslijediti" te je objasnio zašto tako misli.

"Trebat će podrška međunarodne zajednice i eventualno nametanje odluke da bi se slomili ovi optori. Visoki predstavnik (Christian Schmidt, op.a.) bi trebao uraditi mnogo toga do izbora ove godine", zaključio je predsjednik SDA.

Podsjećamo, delegati SDA u Domu naroda Izetbegović, Asim Sarajlić i Amir Fazlić su odlučili da ne prisustvuju današnoj sjednici ovog doma, čime su učinili da nema kvoruma za ovu sjednicu. Na sjednicu nije došao ni Munib Jusufović iz SBB-a.