U emisiji "Pošteno"
3

Izetbegović: Nisam razmišljao o kandidaturi za predsjednika SDA

FENA
"Ima sad bitnijih pitanja, o tome nisam razmišljao" kazao je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović i visoki funkcioner u Stranci demokratske akcije, odgovarajući u večerašnjoj TV dijaloškoj emisiji "Pošteno" na pitanje da li će se kandidirati za predsjednika te stranke na njenom narednom kongresu.

Izetbegović tvrdi da on o takvim stvarima ne odlučuje sam već u sadejstvu sa stranačkim ljudima s terena.

Odgovarajući na brojna pitanja voditeljice Duške Jurićić u ovoj emisiji Federalne radio-televizije, kazao je da njegova stranka odnosno njeni poslanici neće podržati najnoviji sporazum Socijaldemokratske partije i Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

Izetbegović ne smatra ni da će svi poslanici Socijaldemokratske partije podržati taj sporazum, kojeg on dovodi u vezu s pokušajem SDP-a odnosno lidera Zlatka Lagumdžije da istisne iz vlasti SDA.

"Lagumdžija je panično krenuo da izbaci SDA iz vlasti i pokrene neke nove koalicije. Dobio je reakciju intelektualaca i stručnih ljudi. Nisam ja kriv što je htio da stavi pod kontrolu tužioce, policiju, medije, ovu kuću (FTV)", rekao je između ostalog.

Kazao je da je SDP-e bez potrebe raskinuo koaliciju s SDA, najjačom politčkom snagom.

Negirao je da ima ikakve poslovne relacije s biznismenom Sulejmanom Al-Shiddijem u vezi s izgradnjom poslovnog centra na Marin-dvoru u Sarajevu.

Izetbegović kaže da on nema nikakav biznis, ni javni ni tajni i da je sve što ima - njegova očevina.

Na opaske iz SDP-a da je lopov i kriminalac, njegov odgovor je bio poziv onima koji to tvrde da kažu šta im je osnov za takve i slične etikete koje će ga možda, kako je kazao, prisiliti da se susreće po sudovima s Radončićem (Fahrudinom, predsjednikom Saveza za bolju budućnost BiH) i ljudima iz SDP-a.

U setu pitanja voditeljice o unutrašnjim odnosima u Predsjedniuštvu BiH te izostanku međusobnog povjerenja, koordinacije i dijaloga među članovima tog tročlanog državnog tijela, Izetbegović je ustvrdio da suglasje i prijateljska atmosfera, i pored spornih pitanja, dominiraju kod donošenja odluka.

Komentirajući inicijative o demilitarizaciji BiH, koje dolaze iz Republike Srpske od Milorada Dodika, Izetbegović je kazao da to ne dolazi u obzir između ostalog što Bosnu i Hercegovinu teško nedavno iskustvo iz prošlosti uči da je bila vakuum za agresore iz Srbije i u jednom momentu iz Hrvatske.

O inicijativi za demilitarizaciju nije razgovarano prilikom nedavne posjete BiH najviših predstavnica američke i evropske politike Hillary Clinton i Catherine Ashton jer to pitanje nije stiglo doći na red, rekao je.