BiH
11

Izetbegović: Nema adekvatnijeg mjesta od Sarajeva da ujedinjeni pošaljemo planetarnu poruku mira

FENA
Bakir Izetbegović (Foto: Anadolija)
Bakir Izetbegović (Foto: Anadolija)
Ako se nešto dobro može izvući iz ponavljanog zla, onda je to više mudrosti i spremnosti da gradimo mir, da nakon stoljeća ratova pokušamo ostvariti stoljeće mira. Nema adekvatnijeg mjesta od Sarajeva da ujedinjeni pošaljemo planetarnu poruku mira, tolerancije, zajedničkog prožimajućeg života i poštovanja drugog i drugačijeg, kazao je večeras predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović nakon koncerta Bečke filharmonije u obnovljenoj Vijećnici.

Pozvao je sve da se pomole za duše desetina miliona nedužnih ljudi stradalih u sukobima koji su obilježili 20. stoljeće. Neka ovaj dan bude dan sjećanja na njih, kazao je on.

Izetbegović podvlači da je radostan što se danas iz Sarajeva šalje najljepša slika u Evropu i svijet, slika grada koji je samo prije dvadeset godina gorio u ratu trpeći barbarske napade i razaranja.

"Sarajevo 1914. i Sarajevo 1992. - to je ram za sliku vremena ratova, rušenja i stradanja kojim je obilježeno cijelo jedno stoljeće. Nećemo se baviti utvrđivanjem krivice za ono što se ovdje dogodilo prije 100 godina, jer nas to može odvesti u ćorsokak novih međusobnih optuživanja i sukoba. Nama nije cilj ispitivati istoriju, tražiti krivce", istakao je Izetbegović.

Smatra da o prošlosti treba govoriti samo u onoj mjeri u kojoj to može biti od pomoći da se gradi drugačija budućnost.

Mišljenja je da su u ratovima svi gubili, naročito na Balkanu kojim je ratni požar prošao tri puta, označio i početak i kraj 20. vijeka. Upravo zbog te činjenice i zbog bolnog historijskog iskustva, navodi Izetbegović, BiH treba ujedinjenu Evropu, Evropu mira, prosperiteta i saradnje.

"Jedinstveno multietničko naslijeđe BiH je satkano kroz vijekove tolerancije, poštivanja, povjerenja i dostojanstvenog života svih njenih građana, bez obzira na njihovu nacionalnu i vjersku pripadnost. Zato ponovimo još jednom našu jedinstvenu poruku - budimo glasnici stoljeća mira u Evropi i svijetu", poručio je Izetbegović.