{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Izetbegović najoštrije osudio izricanje smrtne kazne Muhamedu Mursiju

Klix.ba
16.5.2015. u 17:37
452
214
Izetbegović najoštrije osudio izricanje smrtne kazne Muhamedu Mursiju
452
Izetbegović najoštrije osudio izricanje smrtne kazne Muhamedu Mursiju
Foto: Arhiv/Klix.ba
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović najoštrije je osudio odluku egipatskog suda kojom je izrečena smrtna kazna bivšem predsjedniku Egipta Muhamedu Mursiju i drugim istaknutim liderima i članovima Muslimanskog bratstva
"Dr. Muhamed Mursi je voljom građana legalno izabran za predsjednika Egipta na prvim slobodnim i demokratskim izborima u Egiptu. Svrgnut je vojnim udarom, a zatim je lišen slobode i podvrgnut politički montiranom sudskom procesu, čiji cilj je brutalni obračun sa političkim rivalima i neistomišljenicima, te u konačnici i njihova fizička eliminacija", navodi se u saopćenju Bakira Izetbegovića.

Navodi se da je riječ o najgrubljem kršenju ljudskih prava i demonstraciji kontinuirane premoći sile nad vladavinom prava, diktature nad demokratijom i opresije nad pravdom.

"Pozivam međunarodnu zajednicu da pokaže svoju dosljednost kada je u pitanju poštivanje ljudskih prava i demokratskih normi te da učini sve što je u njenoj moći da izrečena smrtna kazna ne bude izvršena i da se za dr. Mursija osigura pravičan i pravedan sudski postupak", izjavio je član Predsjedništva BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: