{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Egipatski sud potvrdio smrtnu kaznu Muhammedu Mursiju

Klix.ba
16.6.2015. u 13:39
0
21
Egipatski sud potvrdio smrtnu kaznu Muhammedu Mursiju
0
Egipatski sud potvrdio je smrtnu kaznu izrečenu bivšem predsjedniku Muhammedu Mursiju zbog masovnog bijega iz zatvora 2011. godine.


On je osuđen inicijalno u maju, ali je presuda potvrđena nakon što je veliki muftija, najviša egipatska religijska ličnost, dao svoje mišljenje.

Mursi je osuđen i na doživotnu kaznu u trak zbog špijunaže i saradnju s islamskom palestinskom grupom Hamasom. Njegove pristalice nazvale su ove optužbe lakrdijom.

Mursi je pobjegao iz zatvora Wadi Natroun u januaru 2011. godine i optužen je da sarađivao sa stranim militantima kako bi oslobodio svoje podanike tokom masovne zatvorske pobune i bijega. Mursi je izabran za predsjednika godinu dana kasnije na predsjedničkim izborima i zamijenio je Hosnija Mubaraka koji je vladao Egiptom 30 godina.

Mursija je svrgnula vojska u julu 2013. godine nakon masovnih protesta koji su održavani protiv njegove vladavine. Trenutno služi 20-godišnju kaznu zatvora jer je naredio hapšenja i mučenja demonstranata.

Govoreći o optužbama za špijunažu, sudija je rekao su pripadnici Muslimanskog bratstva "sarađivali sa palestinskim Hamasom kako bi se infiltrirali na istočne granice Egipta i napali zatvor". Šesnaest pripadnika Muslimanskog bratstva je također osuđeno na smrtnu kaznu jer su iznosili tajne dokumente u periodu od 2005. do 2013. godine.

Mursija je srušio šef vojske i sadašnji predsjednik Abdul Fattah al-Sisi i zatvoren je po raznim optužbama.

Na početku prvog suđenja 2013. godine vrištao je kako je bio žrtva vojnog udara. Od tada, Mursi je prisiljen da sjedi u staklenom kavezu u sudnici koji je specijalno dizajniran za njega kako ne bi ometao postupak.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: