{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Egipatski sud potvrdio smrtnu kaznu Muhammedu Mursiju

16.6.2015. u 13:39
0
21
Egipatski sud potvrdio smrtnu kaznu Muhammedu Mursiju
0
Egipatski sud potvrdio je smrtnu kaznu izrečenu bivšem predsjedniku Muhammedu Mursiju zbog masovnog bijega iz zatvora 2011. godine.
Foto: AFP
Foto: AFP


On je osuđen inicijalno u maju, ali je presuda potvrđena nakon što je veliki muftija, najviša egipatska religijska ličnost, dao svoje mišljenje.

Mursi je osuđen i na doživotnu kaznu u trak zbog špijunaže i saradnju s islamskom palestinskom grupom Hamasom. Njegove pristalice nazvale su ove optužbe lakrdijom.

Mursi je pobjegao iz zatvora Wadi Natroun u januaru 2011. godine i optužen je da sarađivao sa stranim militantima kako bi oslobodio svoje podanike tokom masovne zatvorske pobune i bijega. Mursi je izabran za predsjednika godinu dana kasnije na predsjedničkim izborima i zamijenio je Hosnija Mubaraka koji je vladao Egiptom 30 godina.

Mursija je svrgnula vojska u julu 2013. godine nakon masovnih protesta koji su održavani protiv njegove vladavine. Trenutno služi 20-godišnju kaznu zatvora jer je naredio hapšenja i mučenja demonstranata.

Govoreći o optužbama za špijunažu, sudija je rekao su pripadnici Muslimanskog bratstva "sarađivali sa palestinskim Hamasom kako bi se infiltrirali na istočne granice Egipta i napali zatvor". Šesnaest pripadnika Muslimanskog bratstva je također osuđeno na smrtnu kaznu jer su iznosili tajne dokumente u periodu od 2005. do 2013. godine.

Mursija je srušio šef vojske i sadašnji predsjednik Abdul Fattah al-Sisi i zatvoren je po raznim optužbama.

Na početku prvog suđenja 2013. godine vrištao je kako je bio žrtva vojnog udara. Od tada, Mursi je prisiljen da sjedi u staklenom kavezu u sudnici koji je specijalno dizajniran za njega kako ne bi ometao postupak.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: