Odbraniti istinu
86

Izetbegović: Na sceni imamo pokušaje minimiziranja agresije na BiH, ali mi to nećemo dozvoliti

Klix.ba
(Foto: N. G./Klix.ba)
U Sarajevu se danas održava Okrugli stol o temi "Agresija na istinu o odbrani Republike Bosne i Hercegovine" u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture Preporod i Udruženja za zaštitu tekovina borbe za BiH. Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je tim povodom poručio da su na sceni pokušaji minimiziranja agresije i općenito karaktera rata, ali da to neće dozvoliti.

Cilj današnjeg okruglog stola je da se detektiraju ključni problemi u vidu napada na činjenicu i istinu da je na BiH izvršena agresija. Gost današnje debate bio je i Bakir Izetbegović koji je poručio da se za istinu svi moraju boriti te da se ne može dozvoliti minimiziranje uloge Armije RBiH i agresije koja je izvršena na nezavisnu BiH.

"Bitno je da prepoznamo fizionomiju problema koji je prisutan. Imamo realne udružene zločinačke poduhvate protiv BiH. To su nacionalistički i šovinistički poduhvati. Imamo i virtuelni pokušaj minimiziranja agresije koji je stavljen na teret braniocima ove zemlje, kroz intenzivna suđenja generalima. U svakom napadu prvo strada istina, stvara se prepreka kako bi se druga strana stigmatizirala, suoptužila izjednačila s drugom stranom, imamo relativiziranje istine. Važno nam je sačuvati kapital koji smo iznijeli iz rata. Mi smo moralni pobjednici. Moramo sačuvati istinu o ratu u BiH, o agresiji", poručio je Izetbegović.

On je dodao da nema rata bez zločina.

"Tvrditi da i na našoj strani nije bilo zločina ne bi bilo fer i to nije istina, ali to su bili pojedinačni incidenti koji su sistematski zaustavljeni i sankcionirani. Mi smo imali ovdje u Sarajevu jedan obračun, u izgladnjelom Sarajevu s pobunjenim komandantima za čije se brigade govorilo da odvode Srbe na strijeljanje. Mi smo to zaustavili. Zatim je ta akcija 'Trebević' nastavljena širom BiH i uvela je red u redove Armije BiH. To je suštinska razlika i mi to moramo sačuvati. Mi moramo stati iza naših branilaca, politički, ekspertno i finansijski", zaključio je Izetbegović.

Mustafa Polutak, general u penziji i jedan od organizatora ovog okruglog stola, je kazao da je porazno što određene strukture stalno ponavljaju da je u BiH bio građanski rat.

"Mi dokazujemo da to nije tako, već da je bila agresija. Želimo naglasiti ko je izvršio agresiju, kako i koje su posljedice toga. Objavit ćemo i zbornik o tome. Nastoji se dokazati da nije bilo agresije i da se sve negira i minimizira. Pokušava se nametnuti priča da su sve strane činile zločine. Nije isto pripremiti i organizirati zločin i počiniti genocid ili počiniti zločin sporadično", poručio je general Polutak.

Mirko Pejanović je kazao da neki ne prestaju ublažavati priču o agresiji, da mijenjaju istinu.

"Imamo konstantno poricanje genocida u Srebrenici. Zadaća je svih da se bore za istinu, da se istina objektivizira", kazao je Pejanović.