BiH
54

Izetbegović na savjetovanju u Sarajevu traži podršku za reviziju presude protiv Srbije

Piše: N. N.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Na današnjem savjetovanju u Vijećnici u Sarajevu član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović zatražio je podršku da se pokrene proces revizije presude Međunarodnog suda u Hagu protiv Srbije.

Ekspertni tim koji je radio u prethodnom periodu zaključio je da postoji dovoljno dokaza da se krene u proces revizije presude, saznaje Klix.ba.

Na skupu je izneseno i više argumenata koji potvrđuju da Sakib Softić ima mandat agenta i da može pokrenuti proces revizije.

Kako Klix.ba saznaje, skoro potpuno je izvijesno da će se prihvatiti ovi zahtjevi i da će BiH krenuti u proces revizije.

Ekspertni tim okupljalo se oko Fondacije "Pravda za BiH" te Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava. Čelni ljudi ovih institucija Fadila Memišević i Rasim Muratović obratili su se skupu.

Diskusije prisutnih su, kako Klix.ba saznaje, kratke, a nakon završetka izlaganja prisutni će dati pisanu podršku procesu revizije.

Još prije početka savjetovanja Fadila Memišević, predsjednica Upravnog odbora Fondacije "Pravda za BiH" kazala je da "zahtjev za reviziju tužbe protiv Srbije za genocid ide sljedeće sedmice Međunarodnom sudu pravde u Hag".

"Prema mom mišljenju, Izetbegović je donio odluku da se ide u reviziju", rekao je Željko Komšić dodavši da će to izazvati različite reakcije u regionu na koje će trebati znati odgovoriti, a problem može biti i ako sud odbije zahtjev za reviziju.

Savjetovanju, osim Izetbegovića koji je pokrovitelj, prisustvuju i reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, bivši član Predsjedništva BiH Beriz Belkić, vrh SDP-a BiH predvođen predsjednikom stranke, bivši član Predsjedništva BiH Ejup Ganić, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović, predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić, predsjednik BPS-a i general Sefer Halilović i predsjednik DF-a Željko Komšić.

Sastanak još traje, a konačna odluka trebala bi biti saopćena na konferenciji za medije oko 18 sati.