BiH
91

Izetbegović: Na referendum RS-a trebaju reagirati sve nadležne institucije

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Odluka Narodne skupštine Republike Srpske o održavanju referenduma predstavlja kršenje Ustava Bosne i Hercegovine i Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali sastanci na kojima bi bili prisutni samo pojedini predstavnici bh. institucija neće polučiti institucionalni odgovor koji je ovom slučaju potreban poručio je danas predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Na ovaj način predsjedavajući Izetbegović odgovorio je na zahtjev poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koji su od njega tražili organiziranje sastanka s državnim poslanicima, ministrima i predsjednicima parlamentarnih političkih stranaka "koji nisu učestvovali u donošenju opasne entitetske odluke o rušenju Ustavnog suda BiH i ustavnog poretka BiH, kao i pokušaju unilateralanog napuštanja Dejtonskog mirovnog sporazuma".

Ovo su zatražili poslanici Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Denis Bećirević, Saša Magazinović, Mirsad Mešić, Demokratske fronte Maja Gasal-Vražalica, Mensura Beganović i Damir Bećirović, poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) Šemsudin Mehmedović, Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS) Zaim Backović i Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) Jasmin Emrić.

Podsjetio je da kao član Predsjedništva BiH, od prvog dana poduzima sve Ustavom i zakonom propisane aktivnosti na zaštiti Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH koje su posebno usmjerene na zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, povratnika i izbjeglica te na postizanje jednakopravnosti i uklanjanje diskriminacije na svakom dijelu teritorije BiH.

Najavio je da će bez ikakve rezerve nastaviti to činiti i u budućnosti, u okviru nadležnosti koje ima Predsjedništvo BiH.

"Tako će biti i s protivustavnom i antidejtonskom odlukom Narodne skupštine entiteta RS o održavanju referenduma. Zadatak Narodne skupštine RS-a nije da organizira referendume o odlukama Ustavnog suda BiH, već da te odluke, kao konačne i obavezujuće, bezrezervno provodi", podvukao je Izetbegović.

Izrazio je očekivanje, ali i zatražio od svih bh. institucija, a u ovom slučaju prvenstveno od Ustavnog suda BiH i drugih pravosudnih institucija BiH, da u skladu sa svojim nadležnostima štite Ustav BiH i Dejtonski mirovni sporazum.

"Tražit ću također i od institucija međunarodne zajednice zaduženih za sve aspekte implementacije Dejtonskog mirovnog sporazuma, a prvenstveno od visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka i Vijeća za implementaciju mira, da u skladu sa svojim ovlastima poduzmu konkretne radnje i korake da zaštite Dejtonski mirovni sporazum", naglasio je.

Izrazio je razumijevanje za zabrinutost koju su iskazali poslanici PSBiH kao i potrebu da na ovakav način reagiraju, te je dodao da zaštitu Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH moraju pružiti sve institucije BiH u punom kapacitetu njihovih nadležnosti.

"U tom smislu i od vas očekujem da iskoristite vaš uticaj, ovlaštenja i raznovrsne mogućnosti koje posjedujete kao poslanici u najvišem zakonodavnom organu BiH", zaključio je u saopćenju predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.