BiH
180

Izetbegović na obilježavanju Dana državnosti: BiH ovih dana okreće jednu pozitivnu stranicu historije

Piše: M. N.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Član Predsjedništva BiH i brojne druge delegacije položile su jutros vijence na spomen-obilježje Vječna vatra povodom obilježavanja 25. novembra - Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Izetbegović je istakao kako je to jedna od najznačajnjih datuma u dugogodišnjoj historiji BiH.

"To je dan kad je BiH kao ravnopravna republika ušla u sastav Jugoslavije. Šest godina je prošlo od tog vremena, 19 godina do Daytona i mislim da BiH ovih dan ponovo okreće jednu pozitivnu stranicu historije, da opet dobijamo jednu kritičnu masu koja je spremna da podrži suverenitet i oporavak BiH", rekao je Izetbegović.

Gradonačelnik Grada Sarajeva Ivo Komšić kazao je da se vrijednosti ZAVNOBiH-a ne poštuju u onoj mjeri u kojoj je potrebno, a da bez njih nema budućnosti.

"To su univerzalne vrijednosti. Te 1943. godine ZAVNOBiH je utemeljio neke univerzalne vrijednosti i principe koje nisu značajne samo za naše bh. društvo. One su značajne i za svjetsko društvo koje danas traga za vrijednostima solidarnosti, razumijevanja onoga što su partizani nazvali bratstvo i jedinstvo naroda. Druga velika vrijednost koje se moramo sjetiti danas i u svim ovim prilikama jeste da je BiH obnovila svoju državnost ZAVNOBiH-om a to znači da je ona postala zajednica ravnopravnih naroda, kako je to u deklaraciji definirano i da je postala ravnopravna sa tadašnjim republikama koje su utemeljene kao članica buduće SFRJ. Da toga nije bilo BiH se ne bi mogla osamostaliti pri raspadu Jugoslavije i ostala bi u sastavu Miloševićeve 'Velike Srbije'", rekao je Komšić.

Miro Lazović političar i učesnik bh. delegacije u dejtonskim mirovnim pregovorima 1995. godine kazao je kako uvjeren da će BiH u narednom periodu smoći snage da prebrodi sve prepreke i da će se Dan državnosti slaviti na prostoru cijele BiH.

"Ta stabilna formula koju je ZAVNOBiH donio važila je u onom proteklom sistemu, da je BiH država svih Srba, Hrvata, muslimana i njenih građana. Nažalost tu formulu danas političari pokušavaju destruirati na način da etnički teritorijaliziraju BiH u kontekstu ovih politika koje se dešavaju. To je nešto što je porazno za BiH i mislim da se to mora promijeniti. Uvjeren sam da će Dan državnosti BiH biti prihvaćen na prostoru cijele BiH, ali isto tako poentiram da se donese zakon o državnim praznicima u PSBiH jer Dan državnosti i svi drugi praznici trebaju da homogeniziraju bh. društvo, da jačaju patriotizam, da bude slavljen u cijeloj BiH i nadahnjuje mlade generacije ljubavlju prema svojoj domovini", rekao je Lazović.

Delegacije predvođene članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem položile su cvijeće i na mezarju Kovači, te spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva.