BiH
14

Izetbegović-Mominah: Brojne mogućnosti ekonomske saradnje između BiH i Saudijske Arabije

FENA
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio u posjetu ambasadora Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Hanija bin Abdullaha M. Mominaha s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima dviju prijateljskih zemalja.

U svjetlu najavljene posjete visoke delegacije Kraljevine Saudijske Arabije, potencirane su brojne mogućnosti ekonomske saradnje, koja bi obuhvatila infrastrukturne projekte poput energetskih, cestovnih, željezničkih i dr.

Razgovaralo se i o potencijalima turističke ponude Bosne i Hercegovine, koji bi bili primamljivi državljanima Kraljevine Saudijske Arabije.

Kako je istaknuto u razgovoru, Saudijska Arabija spremna je ulagati u ove oblasti, a posebno su izražena interesovanja u oblasti turizma, poljoprivrede i u sferi bankarskog sektora.

Također, ambasador Kraljevine Saudijske Arabije pozdravlja spremnost bosanske strane u prevladavanju administrativnih barijera u pogledu mogućih investicija, kao i napore koji se ulažu kako bi se pojednostavili procesi izdavanja viza za državljane Kraljevine Saudijske Arabije.

Jedna od tema bila je i globalna borba protiv terorizma. Ambasador Mominah je zahvalio na pismu podrške Predsjedništva BiH, u kojem je pozdravljeno formiranje koalicije pod vodstvom Kraljevine Saudijske Arabije, koja okuplja 34 zemlje sa zajedničkim ciljem borbe protiv terorizma.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović zahvalio je ambasadoru Haniju bin Abdullahu M. Mominahu za kontinuiranu podršku Kraljevine Saudijske Arabije Bosni i Hercegovini, te izrazio posebno interesovanje za intenziviranje međusobne ekonomske saradnje u budućem periodu, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.